Inhoudsopgave
- 1 Wat is een privaatrechtelijke overeenkomst?
- 2 Wie zijn de mandaathouders als de overheid handelt in privaatrechtelijke zin?
- 3 Wat is een publiekrechtelijke?
- 4 Wat is het verschil tussen publiekrecht en privaatrecht?
- 5 Wat is een Bevoegdhedenovereenkomst?
- 6 Wat is een publiekrechtelijke rechtspersoon?
- 7 Wat is een privaatrechtelijke rechtshandeling?
- 8 Kan een bestuursorgaan privaatrechtelijk handelen?
- 9 Wat voor soort rechtshandeling is een aanbod?
- 10 Wat is het verschil tussen een feitelijke handeling en een rechtshandeling?
- 11 Is gemeente publiek of privaat?
- 12 Wat is een Beleidsovereenkomst?
Wat is een privaatrechtelijke overeenkomst?
Bij het privaatrecht staat het individueel belang centraal, waarbij de partijen bestaan uit burgers, deze partijen als gelijken tegenover elkaar staan, en het initiatief tot handhaving van het recht uitgaat van de burgers. Hierbij kan worden gedacht aan koopcontracten, huurcontracten of een testament.
Wie zijn de mandaathouders als de overheid handelt in privaatrechtelijke zin?
Een privaatrechtelijke rechtspersoon kan niet zonder meer rechtshandelingen verrichten. Hij is immers een juridische entiteit. ‘De Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen, alsmede alle lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is verleend, bezitten rechtspersoonlijkheid.
Wat is de Doorkruisingsleer?
Dit is de doorkruisingsleer. De Hoge Raad legt deze doorkruisingsleer als volgt uit: “Als blijkens de publiekrechtelijke regeling verhaal van kosten langs publiekrechtelijke weg is uitgesloten, vormt dat een belangrijke aanwijzing dat verhaal van kosten ook op privaatrechtelijke grondslag niet mogelijk is.
Wat is de Tweewegenleer?
De Hoge Raad accepteert de tweewegenleer: de overheid heeft in beginsel een vrije keuze tussen het publiekrecht en het privaatrecht. Zelfs als een publiekrechtelijke weg bestaat, mag de overheid in die tijd naar haar privaatrechtelijke bevoegdheden grijpen.
Wat is een publiekrechtelijke?
Het publiekrecht geeft regels ten aanzien van de verhouding tussen de burger en de overheid. Ook omvat dit rechtsgebied de verhouding tussen overheidsinstanties onderling. Dit is tevens het onderscheid met het andere grote rechtsgebied, het privaatrecht.
Wat is het verschil tussen publiekrecht en privaatrecht?
Het publiekrecht gaat over de relatie tussen overheid en burger, en tussen overheidsinstanties onderling. Het privaatrecht gaat over de relatie tussen burgers onderling. Het begrip ‘burger’ moet hierbij breed worden opgevat. Daarbij gaat het ook om bedrijven en organisaties (o.a. rechtspersonen).
Kan de Raad mandateren?
1. Een bestuursorgaan kan mandaat verlenen, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald of de aard van de bevoegdheid zich tegen de mandaatverlening verzet.
Wat is een publiekrechtelijke regeling?
Wat is een Bevoegdhedenovereenkomst?
Regelmatig sluiten gemeenten bevoegdhedenovereenkomsten. In zo’n overeenkomst maakt een gemeente afspraken met de wederpartij over de manier waarop zij gebruik maakt van haar publiekrechtelijke bevoegdheden (zoals een wijziging bestemmingsplan).
Wat is een publiekrechtelijke rechtspersoon?
Publiekrechtelijke rechtspersonen zijn: de Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en de lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is verleend.
Wat is een publiekrechtelijke grondslag?
Bij het publiekrecht staat het algemeen belang centraal, waarbij de partijen bestaan uit overheid en burger, deze partijen niet als gelijken tegenover elkaar staan, en het initiatief tot handhaving van het recht uitgaat van de overheid.
Wat gaat voor privaatrecht of publiekrecht?
Als geen vergelijkbaar resultaat kan worden bereikt met publiekrechtelijke handhavingsbevoegdheden, dan is gebruik van het privaatrecht toegestaan. Andersom, als met publiekrechtelijke handhavingsbevoegdheden wel een vergelijkbaar resultaat kan worden bereikt, is er geen ruimte voor het gebruik van het privaatrecht.
Wat is een privaatrechtelijke rechtshandeling?
Privaatrechtelijke rechtshandelingen zijn handelingen waarmee een privaatrechtelijk rechtsgevolg wordt beoogd. Een voorbeeld hiervan is een burgemeester die een huis voor zichzelf koopt om in te wonen.
Kan een bestuursorgaan privaatrechtelijk handelen?
De overheid kan aan het privaatrechtelijk rechtsverkeer deelnemen door het verrichten van rechtshandelingen. Zij kan, zoals particulieren, onrechtmatige daden begaan. In beginsel is dan het privaatrecht van toepassing.
Wat is een publiekrechtelijke organisatie?
Een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie was in het Nederlandse ondernemingsrecht een bij wet ingestelde vereniging van producenten of ondernemers. Hierbij werden het productschap en het bedrijfschap onderscheiden.
Het publiekrecht gaat over de relatie tussen overheid en burger, en tussen overheidsinstanties onderling. Het privaatrecht gaat over de relatie tussen burgers onderling.
Wat valt niet onder het publiekrecht?
Onder het publiekrecht vallen alle zaken die tussen burgers of bedrijven en de overheid zijn. Het privaatrecht is daarentegen recht dat over zaken gaat tussen de burgers of bedrijven en andere burgers of bedrijven. Een voorbeeld van privaatrecht is een echtscheiding.
Wat voor soort rechtshandeling is een aanbod?
De meerzijdige rechtshandeling wordt door meer dan één persoon verricht. Meestal is deze soort handeling een overeenkomst (tot stand gekomen door aanbod en aanvaarding art. 6:217). De rubriek van de meerzijdige rechtshandelingen bestaat voor het overgrote deel uit overeenkomsten.
Wat is het verschil tussen een feitelijke handeling en een rechtshandeling?
In engere zin wordt met feitelijke handeling een menselijke handeling met rechtsgevolg aangeduid die geen rechtshandeling is. Bij de rechtshandeling treedt het rechtsgevolg op, omdat dit in de handeling werd beoogd. Een voorbeeld van een dergelijke feitelijke handeling is het plegen van een strafbaar feit.
Wie kan publiekrechtelijke rechtshandelingen verrichten?
Zoals een privaatrechtelijke rechtspersoon slechts rechtshandelingen kan verrichten door tussenkomst van zijn bestuurders (of andere vertegenwoordigingsbevoegde personen), kan een publiekrechtelijke rechtspersoon slechts rechtshandelingen verrichten bij wege van zijn bestuursorganen.
Wat regelt het privaatrecht?
Recht dat betrekking heeft op geschillen tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling of burgers en bedrijven. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd.
In artikel 122 van de Woningwet is bepaald dat de gemeente uitsluitend publiekrechtelijke bevoegdheden tot haar beschikking heeft. De gemeente mag geen privaatrechtelijke procedure starten op grond van een inbreuk op het eigendomsrecht.
Is gemeente publiek of privaat?
Hoewel de gemeente als rechtspersoon op het gebied van het privaatrecht in beginsel met een natuurlijk persoon gelijk staat, dient de overheid bij het handhaven in privaatrechtelijke zin de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht te nemen.
Wat is een Beleidsovereenkomst?
Bij een beleidsovereenkomst is sprake van een overeenkomst tussen overheid en burger waarvan een vermogensrecht (meestal het eigendomsrecht) het object is en waarbij de overheid voorwaarden stelt die zij ook publiekrechtelijk zou kunnen stellen.
Kan de overheid gebruik maken van privaatrecht?
De overheid kan op basis van twee manieren deelnemen aan het rechtsverkeer. Dat kan door publiekrechtelijke handelingen te verrichten, maar ook door privaatrechtelijke handelingen te verrichten. Het staat de overheid niet altijd vrij om van beide bevoegdheden gebruik te maken.
De tweewegenleer gaat er – tot op de dag van vandaag – van uit dat het privaat- rechtelijke overheidshandelen in beginsel is toegestaan, tenzij er een reden is om het niet geoorloofd te achten. Het is van belang om niet uit het oog te verliezen dat dit een heel ander uitgangspunt is dan in het publiekrecht geldt.