Inhoudsopgave
Wat is een bestemmingsplan gemeente Amsterdam?
In een bestemmingsplan staan de regels van de gemeente over (ver)bouwen, het gebruik van gebouwen en het (grond)gebied van de gemeente. Bekijk hier hoe u een bestemmingsplan kunt inzien en wat het verschil is met een ontwerpbestemmingsplan.
Waar vind ik het bestemmingsplan?
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
Wat is een ontwerpbestemmingsplan?
Voor bestemmingsplannen die grote veranderingen in de omgeving teweegbrengen, wordt een voorontwerpbestemmingsplan gemaakt. Dit plan wordt dan ter inzage gelegd zodat u in een zienswijze kunt laten weten wat u van het plan vindt. Voor elk bestemmingsplan wordt een ontwerpbestemmingsplan gemaakt.
Waar kan ik het bouwvlak vinden?
Bij het online omgevingsloket kun je checken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. In het bestemmingsplan kun je lezen of de locatie überhaupt een woonbestemming heeft en wat de regels zijn voor bebouwing. In een Bestemmingsrapport lees je o.a. de regels voor een enkelbestemming, het bouwvlak en de bouwhoogte.
Wat is buitenplanse ontheffing?
De gemeente kan een omgevingsvergunning verlenen met als doel af te wijken van het bestemmingsplan. Dit wordt ook wel een “buitenplanse afwijking” genoemd. Voor deze afwijking moet een goede ruimtelijke onderbouwing aanwezig zijn.
Is een bestemmingsplan verplicht?
Algemeen. Gemeenten zijn verplicht voor hun gehele grondgebied te beschikken over actuele bestemmingsplannen. De verplichting om iedere 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen geldt niet als: het bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar is via Ruimtelijke plannen.
Hoe kom ik aan een bestemmingsplan?
De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft. Anders kunt u het opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.
Welke bestemmingsplan?
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied. Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument.
Waarom voorontwerp bestemmingsplan?
Naast de wettelijke procedure voor het bestemmingsplan, is de gemeentelijke inspraakverordening van belang. Mocht dit in uw gemeente het geval zijn, dan legt de gemeente het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage voor inspraak of wordt op andere wijze inspraak georganiseerd.
Wat is een partiele herziening?
Partiële herzieningen of facetbestemmingsplan zijn bestemmingsplannen waarbij het geldende bestemmingsplan ook na de herziening van kracht blijft. Het gaat bij dit soort plannen vaak om een kleine correctie van een bestemming (bijv. vergroting bouwblok woning) of van een voorschrift/ regel.
Welke bestemmingen zijn er in een bestemmingsplan?
Specifieke soorten plannen
- een bestemmingsplan dat voor de hele gemeente de archeologische waarden beschermt.
- een bestemmingsplan dat voor alle woonbestemmingen voorziet in een nieuwe erfbebouwingsregeling.
- een bestemmingsplan dat een nieuwe zone industrielawaai vastlegt.
Wat is een Wabo projectbesluit?
Bij het “projectbesluit” van artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, onder 3°, Wabo (het toestaan van strijdig gebruik), gelden de voor een omgevingsvergunning unieke eisen van publicatie in de Staatscourant en digitale publicatie.