Inhoudsopgave
Carnaval wordt altijd gevierd vlak voor aanvang van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin Christenen geen vlees mochten eten. Dat verwijst dan weer naar de optochten die traditiegetrouw door de straten trekken tijdens carnaval.
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!
Waar komt verkleden met carnaval vandaan?
Volgens hen ligt de oorsprong van het woord carnaval in het Italiaanse carne levare, wat ‘opheffen/wegnemen van het vlees’ betekent. Bij de opkomst van het katholieke geloof verbood de kerk dergelijke heidense feesten. Toch gingen mensen door met feestvieren. Dit deden zij verkleed om niet herkend te worden.
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest met mogelijk ook heidense wortels. Het wordt gevierd in de drie dagen die voorafgaan aan Aswoensdag. Het feest duurt van zondag tot dinsdagavond, Vastenavond. De vastentijd van 40 dagen vangt aan om middernacht.
De precieze datum hangt af van Pasen; het carnaval is altijd zeven weken daarvoor. Het is de bedoeling dat je nog even ‘uit je dak gaat’ en gek doet voordat de vastentijd begint. De vastentijd is een tijd van matiging, eenvoud en bezinning. Carnaval is een feest dat vooral in de Rooms-Katholieke landen wordt gevierd.
Waarom heet carnaval in Limburg Vastelaovend?
In de katholieke traditie is klokslag middernacht carnaval voorbij en begint de veertigdaagse vastentijd tot het paasfeest. In Limburg staat het gehele carnaval bekend als vastelaovend(j), dat Limburgs is voor vastenavond. Doorgaans maakte men de voorraadkast leeg voor de Vastentijd.
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.
De meest waarschijnlijke oorsprong van het woord carnaval ligt in het Italiaanse carne levare (Kerklatijn: carnem levare), wat ‘opheffen/wegnemen van het vlees’ betekent. Dit begrip is voor het eerst aangetroffen in een akte uit Subiaco van 965.
Waar komt de Carnavalsgroet Alaaf vandaan?
De kreet alaaf is een carnavals-groet afkomstig uit de Keulse carnavalstraditie. Het bijbehorend handgebaar bestaat er uit de vingertoppen van de rechterhand naar de linkerslaap te brengen.
Waar komt Vastelaovend vandaan?
In veel Limburgse dorpen en steden wordt het woord “vastelaovend” gebruikt in plaats van carnaval. Vastelaovend is afgeleid van het woord “Vastenavond”, wat eveneens verwijst naar de vastenperiode tot Pasen.
Carnaval begint officieel op zondag. Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is de vroegst mogelijke datum voor carnaval 1 februari, en de laatst mogelijke datum 9 maart.
Is carnaval een vrije dag?
Overige landelijke feestdagen Verder kent Nederland nog een aantal feestdagen die niet door iedereen in acht worden genomen en die niet wettelijk erkend zijn: de 4 dagen voorafgaand aan de 40 dagen voor Pasen – Carnaval. zondag voor Pasen – Palmzondag. 1 mei – Dag van de Arbeid (Europees Nederland)