Wat is de taak van de Hoge Raad in Nederland?

Wat is de taak van de Hoge Raad in Nederland?

De Hoge Raad: hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.

Hoe noem je een uitspraak van de Hoge Raad?

Een vonnis is een gemotiveerde, bindende uitspraak van een rechter. Als het een uitspraak van een rechter in hoger beroep of cassatie betreft, heet die uitspraak een arrest.

Is de Hoge Raad hetzelfde als de Raad van State?

De Hoge Raad is de hoogste bestuursrechter in belastingzaken, terwijl je bij de Centrale Raad van Beroep terechtkan in socialezekerheids- en ambtenarenzaken.

Hoeveel raadsheren Hoge Raad?

De Hoge Raad bestaat uit meer dan dertig rechters en is verdeeld in vier kamers. De leden van de raad zijn werkzaam op één van de drie rechtsgebieden. De vierde kamer behandelt klachten tegen rechterlijke ambtenaren en zaken over schorsing en ontslag van rechterlijke ambtenaren die voor het leven zijn benoemd.

Wat is de rol van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad?

Een advocaat-generaal bij de Hoge Raad is hoofdzakelijk belast met het geven van rechtsgeleerde adviezen aan de Hoge Raad. Hij/zij wordt bij de voorbereiding van conclusies ondersteund door medewerkers van het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad.

Wie controleert de Hoge Raad?

De voornaamste taak van de de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad is om de Hoge Raad te voorzien van onafhankelijke rechtsgeleerde adviezen (conclusies). De advocaten-generaal nemen namens de procureur-generaal deze conclusies.

Hoe noem je een uitspraak van een rechter?

Een uitspraak is een beslissing die de rechter uitspreekt in een civiele, bestuursrechtelijke of strafrechtelijke procedure. Voorbeelden van uitspraken zijn een vonnis, beschikking en arrest.

Hoe heet de hoogste rechter?

De Hoge Raad is de hoogste rechter en kan besluiten dat een rechtszaak over moet. De Hoge Raad kan ook besluiten dat een rechtszaak heropend moet worden (herziening).

Kan de Raad van State een wet tegenhouden?

Bij een negatief dictum moet het wetsvoorstel opnieuw naar de ministerraad. Het advies van de Raad van State is niet bindend. De betrokken minister moet laten weten hoe hij het advies verwerkt in het wetsvoorstel.

Wat is het verschil tussen een rechtbank en een gerechtshof?

De rechtbank kun je vergelijken met de provincies en daar worden de moeilijkere zaken gedaan. Het gerechtshof komt boven de rechtbanken. Hier worden alleen maar rechtszaken gedaan die ‘opnieuw gedaan’ moeten worden.

Hoeveel Hoge Raden heeft Nederland?

max. 15 raadsheren i.b.d. De Hoge Raad der Nederlanden (kortweg Hoge Raad, gerechtscode HR) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten op civielrechtelijk, strafrechtelijk en belastingrechtelijk gebied.

Wat is het hoogste rechtscollege in Nederland?

De Hoge Raad der Nederlanden is het hoogste rechtscollege in Nederland voor civiel recht, strafrecht en fiscaal recht. De raad is dat ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De Hoge Raad is cassatierechter.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven