Inhoudsopgave
- 1 Waarom niet aflossen op aflossingsvrije hypotheek?
- 2 Kan ik een aflossingsvrije hypotheek in 1 keer aflossen?
- 3 Is aflossingsvrije hypotheek nog toegestaan?
- 4 Waarom niet aflossingsvrij?
- 5 Kan ik beter aflossen op mijn spaarhypotheek of op mijn aflossingsvrije hypotheek?
- 6 Wat kost extra aflossen hypotheek?
Waarom niet aflossen op aflossingsvrije hypotheek?
Als de bank de hypotheeklening niet wil verlengen of de maandlasten niet meer betaalbaar zijn, bestaat de kans dat uw woning verkocht moet worden. En als de verkoopopbrengst van de woning dan niet genoeg is om de hypotheeklening af te lossen, loopt u ook nog eens het risico op een restschuld.
Kan ik een aflossingsvrije hypotheek in 1 keer aflossen?
Een aflossingsvrije hypotheek (door sommigen ook wel een aflosvrije hypotheek genoemd) is namelijk een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd niet verplicht bent om af te lossen. Ook hoef je maandelijks alleen maar rente te betalen. Op de einddatum moet je dan in één keer de hele lening aflossen.
Hoeveel mag je aflossen bij een aflossingsvrije hypotheek ING?
Heb je geld over en wil je vervroegd (een deel van) jouw hypotheek aflossen? Jaarlijks kan je 10% boetevrij aflossen. We berekenen dan jouw maandbedrag opnieuw.
Is extra aflossen aflossingsvrije hypotheek verstandig?
Een aflossingsvrije hypotheek moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Door tussentijds alvast af te lossen, vergroot je de kans dat je jouw hypotheek voor de einddatum kunt aflossen. Mogelijk vervalt de renteopslag op je hypotheek, zodat je in een lagere risicoklasse terecht komt en je hypotheekrente daalt.
Is aflossingsvrije hypotheek nog toegestaan?
Volgens de officiële regels mag je een aflossingsvrije hypotheek (van vóór 2013) houden en ook oversluiten naar een andere bank. Ook als die hoger is dan 50% van de woningwaarde. Je kunt bij vrijwel alle aanbieders dan maximaal de helft van de woningwaarde aflossingsvrij financieren.
Waarom niet aflossingsvrij?
Hogere renteopslag. Nu is het alleen wel zo dat banken voor een (deels) aflosvrije hypotheek vaak meer rente rekenen dan voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. De bank rekent namelijk een opslag vanwege het risico dat iemand de hypotheek niet tijdig aflost. Dat merk je als woningeigenaar aan je rentekosten.
Hoeveel mag ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?
Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek? Ja, dit is mogelijk. Je kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat je hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag.
Wat kost extra aflossen hypotheek ING?
Elk jaar tot 10% kosteloos extra aflossen Door extra af te lossen verlaag je je hypotheekbedrag en dat betekent lagere maandlasten. Jaarlijks kan je tot 10% van het originele hypotheekbedrag aflossen zonder kosten.
Kan ik beter aflossen op mijn spaarhypotheek of op mijn aflossingsvrije hypotheek?
Je kunt besparen op je hypotheek door extra af te lossen. Als je geld over hebt, is het vaak slim om je hypotheek versneld af te lossen. Maar het is niet altijd verstandig. Bij een (bank)spaarhypotheek kun je dit beter niet doen.
Wat kost extra aflossen hypotheek?
Het wordt ook wel eens vervroegd of versneld aflossen genoemd. Hoeveel je extra kunt aflossen verschilt per hypotheek. In veel gevallen kun je per kalenderjaar 10% extra vergoedingsvrij aflossen. Je kunt in één keer een extra bedrag overmaken, of iedere maand een aflossing doen.
Kan ik een aflossingsvrije hypotheek verhogen?
Dit wordt het overgangsrecht genoemd. U mag voor de fiscale aftrek nooit meer aflossingsvrij lenen dan uw huidige aflossingsvrije hypotheek. Wilt u de hypotheek verhogen? Dan moet u van de fiscus aflossen, maar u kunt ook kiezen om dit niet te doen.
Hoe lang mag je een aflossingsvrije hypotheek hebben?
Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar.