Waarom geen hielprik?

Waarom geen hielprik?

Of je de hielprik bij je baby laat doen, is een persoonlijke keuze. Je bent het niet verplicht. Het voordeel is dat er ziektes gevonden kunnen worden, die goed te behandelen zijn. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de baby.

Waar is de hielprik voor?

In de hiel zitten veel haarvaatjes. Het is gemakkelijk en veilig om door middel van een hielprik uit de hiel voldoende bloed te halen voor de hielprikkaart. Op deze manier hoeft er niet in een bloedvat geprikt te worden. De vinger van een baby is nog te klein voor een vingerprik.

Wat zit er in de hielprik?

Bij de hielprik wordt in de eerste week na de geboorte van uw kind wat bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. U ontvangt bericht over de uitslag van het onderzoek.

Wat is de minimum leeftijd voor de hielprikscreening?

Wanneer een kind binnen 72 uur na de geboorte een bloedproduct nodig heeft dan gelden de volgende regels: Leeftijd kind ≥ 48 uur: Als de transfusie later dan 48 uur na de geboorte kan plaatsvinden, dient eerst de hielprik verricht te worden, alvorens de transfusie wordt toegediend.

Waarom hielprik na 72 uur?

De hielprik moet ‘zo spoedig mogelijk na 72 uur na de geboorte’ worden afgenomen. Wanneer de hielprik wordt gecombineerd met de gehoorscreening, dan gebeurt dit ‘zo spoedig mogelijk na 96 uur’. Deze timing is zo belangrijk omdat de ziekten waarop wordt gescreend al kort na de geboorte ernstige problemen kunnen geven.

Hoelang bestaat de hielprik?

In eerste instantie werd het PKU-onderzoek alleen uitgevoerd bij pasgeboren broertjes of zusjes van bekende patiëntjes. Dat veranderde toen de Amerikaanse kinderarts Robert Guthrie in 1963 de eerste versie van zijn ‘Guthrie-test’ ontwikkelde, bij ons later bekend geworden als de hielprik.

Hoeveel ziektes bij hielprik?

Daarnaast start een regionale pilot voor de screening op de ernstige stofwisselingsziekte adrenoleukodystrophy ( ALD ). Het totaal aantal ziekten waarop het hielprikbloed vanaf 1 oktober 2019 landelijk wordt onderzocht is dan 22. Op dit moment is dat nog 19.

Kan de hielprik mislukken?

De uitslag Als het onderzoek mislukt is, hoor je dit binnen twee weken en zal de hielprik opnieuw worden afgenomen. Dit zegt niets over een eventueel aanwezige aandoening. Wanneer je de uitslag krijgt dat er mogelijk een aandoening is gevonden, word je door je huisarts ingelicht.

Welk syndroom wordt opgespoord door middel van de hielprik bij pasgeborenen?

Adrenogenitaal syndroom (AGS)

Hoeveel Hielprikken per jaar?

Jaarlijks wordt de hielprik uitgevoerd bij bijna 180.000 pasgeborenen. De hielprik richt zich op behandelbare aandoeningen waarbij door tijdig ingrijpen ernstige gezondheidsschade kan worden voorkomen. Behandeling kan bestaan uit medicatie of een dieet.

Hoe heet de hielprik?

De hielprik of Guthrie-test is een screeningstest die onder andere in België en Nederland gebruikt wordt om elke pasgeborene te testen. De test werd ontwikkeld door Robert Guthrie in Amerika. In Nederland heet de test officieel “neonatale screening pasgeborenen”.

Hoeveel ziektes hielprik 2021?

Dit besluit is gebaseerd op advies van de Gezondheidsraad. Acht daarvan zijn inmiddels toegevoegd; het aantal ziekten waar op dit moment op wordt gescreend bedraagt daarmee 25 (maart 2021). Naar de toevoeging van zes van de veertien ziekten wordt nog onderzoek gedaan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven