Inhoudsopgave
Waar komt zeevonk voor?
Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme. Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen.
Is zeevonk een dier?
Zeevonk is een eencellig plantje. Toch heeft deze alg dierlijke kenmerken. Hij heeft geen bladgroen zoals andere planten en kan dus geen energie uit zonlicht halen. In plaats daarvan moet zeevonk andere organismen eten om te leven, zoals planktonplantjes en -diertjes en visseneitjes.
Hoe plant zeevonk zich voort?
De eencelligen komen op warme dagen aan de oppervlakte van het zeewater en planten zich daar enorm snel voort. Bij onrustig weer (wind, regen) verplaatsen de eencelligen zich naar dieper water. ’s Nachts kun je het blauwe licht zien op plaatsen waar de zeevonk in beweging gebracht wordt.
Waarom komt zeevonk alleen in de zomer voor?
De golven geven licht! Als Zeevonk in beweging gezet wordt, zorgt een chemische reactie ervoor dat het licht uit gaat stralen; dit met de bedoeling vijanden af te schrikken. Dat we dit fenomeen alleen te zien krijgen op rustige zomeravonden komt omdat Zeevonk bij ruw weer naar dieper gelegen wateren vertrekt.
Wat is zeevonk gevaarlijk?
Zeevonk kan veel ammonium bevatten. Hoge concentraties ammonium kunnen schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren. Voor de mens is zwemmen in water met zeevonk niet gevaarlijk. Soms kan er na het zwemmen huidirritatie ontstaan.
Hoe lang duurt zeevonk?
De blauwe gloed blijft overigens niet lang zichtbaar, maar zo’n twee seconden. ”Daarna moet de alg als het ware weer even ‘opladen’.” Maar enkele minuten later kan hetzelfde deeltje alweer oplichten. ”Dit proces duurt maximaal enkele uren, maar kan tijdens echt hoge activiteit soms ook de hele nacht aanhouden.”
Welke kleur heeft zeevonk?
De zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de bloei van zeevonk paars, rood of groen zijn. Het water kan hierdoor een oranje kleur krijgen.
Hoe krijg je zeevonk?
Zeevonk is een soort alg. Om het water op te laten lichten, moet de alg in grote getale aanwezig zijn. De alg moet zich dan dus snel vermeerderen. Dit gebeurt het makkelijkst wanneer het water warm is, de zon volop schijnt en er relatief weinig wind staat, zodat er weinig beweging in het water zit.
Hoe laat zeevonk?
Hebben de algen zich vermenigvuldigd en komt het water met daarin de algen in beweging, dan ontstaat er een soort chemische reactie. Is het donker, dan zie je zeevonk felblauw oplichten. ”Dit kun je doorgaans pas waarnemen vanaf een half uur na zonsondergang.”
Je hebt het misschien wel eens met eigen ogen of via foto’s of video’s gezien: een felblauwe gloed op zee. Het verschijnsel heet zeevonk en ook langs de Westlandse kust is het regelmatig te zien. Ook vanavond en morgenavond (23 en 24 juli) is er kans het te zien.
Is er zeevonk Katwijk?
In de zomer van 2015 werd zwemmers zelfs afgeraden om de Noordzee in te gaan tussen Scheveningen en Katwijk omdat er toen een hele grote concentratie zeevonk aanwezig was. Overdag is Zeevonk bijna niet te zien. Als het te zien is overdag dan is de kleur zalmroze.
Hoe groot is de kans op zeevonk?
Moeilijk te voorspellen waar De grootste kans om zeevonk te zien is als het warm en rustig weer is. Dan verplaatst de al zich naar de kust. Je kunt het verschijnsel dan van Cadzand tot Schiermonnikoog zien. Maar het is lastig te voorspellen waar.