Kan ik ontslag nemen tijdens mijn ziekte?

Kan ik ontslag nemen tijdens mijn ziekte?

Wie ziek is, is beter beschermd tegen ontslag. Het Burgerlijk Wetboek kent een opzegverbod tijdens ziekte. Hiermee wordt geregeld dat je werkgever je arbeidsovereenkomst tijdens de eerste twee jaar van je ziekte of arbeidsongeschiktheid niet mag opzeggen. Een zieke werknemer geniet dus ontslagbescherming.

Welke afwezigheden verlengen de opzegperiode?

Conclusie. De opzegtermijn kan slechts in welbepaalde afwezigheidsperiodes (in kalenderdagen berekend) geschorst worden. De paar uurtjes afwezigheid overeengekomen met je werkgever, om bijvoorbeeld op doktersvisite te gaan, kunnen als een toegestane afwezigheid beschouwd worden.

Kan ik vakantie nemen tijdens mijn opzegtermijn?

Wanneer je baas een eind heeft gemaakt aan de arbeidsovereenkomst, dan kan je verlof nemen. Dan zal de opzegtermijn voor de periode van je verlof wel worden onderbroken. Dat betekent dat je dus wel verlof kan nemen tijdens je opzegtermijn, maar die verlofdagen dus niet meetellen voor je opzegtermijn.

Kan ik mijn opzegtermijn verkorten?

Ik heb een nieuwe baan gevonden, kan ik mijn opzeggingstermijn inkorten? Wanneer je arbeidsovereenkomst werd opgezegd door je werkgever, kan je (arbeider of bediende) op jouw beurt de overeenkomst opzeggen met een verkorte opzeggingstermijn als je een andere job gevonden hebt.

Hoe lang ziek voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Kan ik ontslag nemen met een tijdelijk contract?

U kunt uw tijdelijk contract opzeggen en moet daarbij de opzegtermijn in acht nemen. U en uw werkgever kunnen afspraken hebben gemaakt over de duur van uw opzegtermijn. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd.

Heb ik recht op Sollicitatieverlof als ik mijn ontslag geef?

Als u ontslagen bent of zelf uw ontslag hebt ingediend, hebt u tijdens uw opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat u, met behoud van uw loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of op sollicitatiegesprek te gaan.

Kan werkgever opzegtermijn verlengen?

Ja. De partijen kunnen in gezamenlijk overleg beslissen om de duur van de aanvankelijk vastgelegde opzegtermijn te verlengen.

Wat met openstaand verlof bij ontslag?

Je bent helemaal niet verplicht de dagen wettelijke vakantie die je hebt nog snel-snel op te nemen bij de werkgever die je ontsloeg. Je kan dat ook nog doen bij je nieuwe werkgever. Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen.

Wat met vakantie tijdens opzegperiode?

Als je als werknemer zelf je arbeidsovereenkomst opzegt, wordt de opzegtermijn nooit verlengd. Ook als je vakantie neemt tijdens je opzeg zal deze toch op de normaal voorziene datum eindigen. Hoelang je vakantie neemt heeft geen belang, zelfs niet als je daardoor geen enkele dag van je opzegtermijn zou presteren.

Hoeveel opzegtermijn bij Zelf ontslag nemen?

14 dagen indien je niet meer dan 20 jaar anciënniteit hebt; 28 dagen als je meer dan 20 jaar anciënniteit in de onderneming hebt.

Hoe kan ik mijn opzegtermijn berekenen?

Je berekent de opzegperiode aan de hand van de periode waarin je medewerker ononderbroken in dienst was. Je hanteert daarvoor de anciënniteit van het moment waarop de opzeg begint te lopen.

Wanneer wordt uw werknemer ziek nadat hij zijn opzegtermijn hebt betekend?

Uw werknemer wordt ziek nadat u hem zijn opzegtermijn hebt betekend… Wat nu? Indien de werknemer werd ontslagen met een opzegtermijn en hij wordt na de betekening van de opzeg ziek, dan kan u met geldige reden de arbeidsovereenkomst onmiddellijk en definitief beëindigen door een verbrekingsvergoeding uit te betalen waarop u het reeds betaalde

Wanneer is de opzegtermijn verlengd?

De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.

Wanneer wordt de opzegtermijn geschorst?

Indien de werknemer ziek wordt tijdens de opzegtermijn die u aan hem heeft betekend, wordt de opzegtermijn geschorst. Dit komt er in de praktijk op neer dat de einddatum van de opzegtermijn zal worden verschoven in functie van de duur van de ziekte.

Wanneer is de opzegtermijn langer dan 26 weken?

Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever om ten einde te lopen de 1ste dag van de maand na die waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (d.i. 65 jaar), kan de opzegtermijn niet langer zijn dan 26 weken. In België werk je in een sector, ook wel paritair comité genoemd.

Is ontslag genomen terwijl je ziek bent?

Bij ziekte heeft je werkgever namelijk de plicht om je gedurende 2 jaar loon te betalen. Ontslag nemen terwijl je ziek bent ziet het UWV daarom als een benadelingshandeling. Om die reden heb je geen recht op een ziektewetuitkering als je zelf ontslag neemt. Dit ligt vast in de Ziektewet.

Wat zijn de redenen van een ontslag?

Voorbeelden van zo’n reden zijn onder andere medische redenen, een zware fout van de werkgever of onverzoenbare professionele conflicten. Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen.

Kan je zelf ontslag gegeven hebben?

zelf ontslag neemt ; in onderling akkoord met je werkgever de overeenkomst beëindigt; onwettig afwezig blijft. Als je zelf ontslag gegeven hebt, kan het in sommige gevallen wel zijn dat de RVA oordeelt dat dit om een geldige reden was.

Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?

In het algemeen is het niet verstandig om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte. U verspeelt daarmee u recht op doorbetaling bij ziekte en mogelijk uw recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Als u ziekt bent, dient u bij de bedrijfsarts of de arbodienst van u werkgever langs te gaan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven