Wat is de leerplichtige leeftijd?

Wat is de leerplichtige leeftijd?

Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Wat geldt als startkwalificatie?

Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Als leerlingen van 16 tot 18 jaar val je onder de kwalificatieplicht.

Wat betekent de Leerplichtwet?

Inschrijving en schoolbezoek De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat kinderen onderwijs volgen. De Leerplichtwet 1969 stelt het verplicht dat kinderen staan ingeschreven op een school én deze regelmatig bezoeken (art. 2, lid 1 Lpw).

Wat doet de leerplicht?

De leerplichtambtenaar doet onderzoek naar de oorzaken van ongeoorloofd schoolverzuim. De leerplichtambtenaar maakt in dat geval ook proces-verbaal op. De leerplichtambtenaar kan daarnaast een rol als bemiddelaar spelen bij als je kind van school wordt verwijderd of herplaatst op een andere school.

Hoe kom ik onder de leerplicht uit?

Vervangende leerplicht Ouders van kinderen die onhandelbaar zijn, kunnen toestemming krijgen hen vanaf hun veertiende van school te halen en ergens anders onder te brengen. Vanaf hun vijftiende kunnen kinderen toestemming krijgen niet naar school te komen, maar in plaats daarvan iets anders te doen.

Wat is de taak van de leerplichtambtenaar?

Taken leerplichtambtenaar De leerplichtambtenaar controleert of ouders en jongeren de leerplicht naleven. De ambtenaar geeft voorlichting aan jongeren over waarom het belangrijk is om naar school te gaan. En geeft voorlichting over wat de gevolgen zijn als leerlingen en ouders de Leerplichtwet overtreden.

Wat is het verschil tussen schoolplicht en leerplicht?

Schoolplicht is een wettelijke verplichting voor kinderen om vanaf een bepaalde leeftijd een school te bezoeken. Schoolplicht moet niet worden verward met leerplicht, die wel de verplichting oplegt om onderwijs te volgen, maar geen verplichtend bezoek aan een school of andere vorm van onderwijsinstelling.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven