Hoeveel moties van wantrouwen?

Hoeveel moties van wantrouwen?

Het kabinet dat het meeste moties van wantrouwen tegen zich ingediend kreeg was kabinet-Rutte III, dat tussen oktober 2017 en november 2021 38 moties tegen zich ingediend kreeg. De enige aangenomen motie van wantrouwen was in 1939 tegen het kabinet-Colijn V.

Wie kan moties aannemen?

Een motie is een formeel middel waarmee een lid van een vergadering een discussiepunt voor kan leggen aan een vergadering. Hiertoe dient de motie in stemming gebracht te worden op een vergadering. Alle leden van een vergadering kunnen een motie indienen.

Hoe luidt de vertrouwensregel of Vertrouwensnorm )?

De vertrouwensregel houdt in dat een minister, staatssecretaris of het kabinet als geheel moet aftreden als zij niet langer het vertrouwen genieten van het parlement (lees: de Tweede Kamer). Ook kan een bewindspersoon nadrukkelijk de vraag stellen of de (Tweede) Kamer nog wel vertrouwen in hem/haar heeft.

Wat is het recht van amendement?

Als de regering en de Tweede Kamer (of de Eerste en de Tweede Kamer samen) met elkaar vergaderen over een voorstel voor een nieuwe wet, dan mogen ze deze wet veranderen. Dit kan natuurlijk alleen als de kamer of beide kamers de wet nog niet hebben aangenomen. In het staatsrecht heet dit het recht van amendement.

Wat houdt het recht van interpellatie in?

Het recht van interpellatie maakt het voor Kamerleden mogelijk om een debat te houden over een onderwerp dat nog niet eerder op de agenda van de Kamer stond. Bij een interpellatie worden schriftelijk of mondeling vragen gesteld aan de regering door de interpellant (dat is het lid dat de interpellatie houdt).

Welke rechten heeft de Tweede Kamer die de Eerste Kamer ontbreken?

De wetgevende taak van de Eerste Kamer houdt in dat zij wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen, ook moet goedkeuren. Pas daarna kan een wetsvoorstel ook werkelijk een wet worden. De Eerste Kamer kan geen wijzigingen aanbrengen in een wetsvoorstel, maar een voorstel alleen goedkeuren of verwerpen.

Welke 3 rechten heeft de Tweede Kamer?

Taken en rechten

  • Budgetrecht.
  • Onderzoek- en enquêterecht.
  • Recht om moties in te dienen.
  • Recht van amendement.
  • Recht van initiatief.
  • Vragenrecht.

Hoe werkt de vertrouwensregel?

De vertrouwensregel is een ongeschreven regel van het Nederlandse staatsrecht die inhoudt dat een minister, staatssecretaris of het kabinet als geheel moeten aftreden als zij niet langer het vertrouwen genieten van een van de Kamers van de Staten-Generaal.

Wat is het Inlichtingenrecht?

De regering is verplicht om ieder individueel Kamerlid de inlichtingen te geven waar hij of zij om vraagt. Alleen als het belang van de staat in het geding is, mag de regering weigeren de informatie te verschaffen. Via het recht van onderzoek kan de Kamer zelf een nader onderzoek instellen.

Wat houdt het recht van motie in?

Een motie van wantrouwen jegens een of meer bestuursleden (of het gehele bestuur) is een motie die dient om het vertrouwen in de betreffende bestuursleden op te zeggen. Een dergelijke motie is niet tegen de bewindspersoon gericht, maar tegen het beleid. Aanname ervan leidt niet altijd tot aftreden.

Wat is een enquêterecht?

De Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Verenigde Vergadering hebben een grondwettelijk recht van enquête. Het recht houdt in dat Kamers een onderzoek kunnen instellen naar een specifiek onderwerp, om op die manier de regering te controleren.

Welk twee rechten hebben leden van de Eerste Kamer niet die leden van de Tweede Kamer wel hebben?

Vergeleken met de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer minder wetgevende rechten. Zo heeft zij niet het recht van amendement. De belangrijkste taken van de Eerste Kamer zijn medewetgeving en controle. De Eerste Kamer is bevoegd wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd aan te nemen of te verwerpen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven