Inhoudsopgave
- 1 Waarom heb ik zoveel moedervlekken?
- 2 Kan je extra moedervlekken krijgen?
- 3 Waar kan ik moedervlekken laten controleren?
- 4 Hoe herken je een gevaarlijke moedervlek?
- 5 Wat gebeurt er als je een melanoom hebt?
- 6 Wat is de behandeling van een melanoom?
- 7 Hoe kom ik aan een moedervlek?
- 8 Is het erg als je veel moedervlekken hebt?
- 9 Kan je later nog moedervlekken krijgen?
- 10 Wat betekent het als je veel moedervlekken hebt?
- 11 Kan huisarts moedervlek verwijderen?
- 12 Is een melanoom altijd donker?
Waarom heb ik zoveel moedervlekken?
Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.
Kan je extra moedervlekken krijgen?
Sommige mensen beginnen al vanaf hun kinderleeftijd moedervlekken te krijgen, weer anderen krijgen moedervlekken pas op latere volwassen leeftijd. Het krijgen van meer moedervlekken is niet persé een symptoom van kwaadaardigheid. Je hebt niet altijd een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom.
Hoe weet je dat je een melanoom hebt?
ABCDE-regel voor melanoom Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm. Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 5 mm.
Waar kan ik moedervlekken laten controleren?
Diagnose en onderzoek bij moedervlekken Uw huisarts of dermatoloog kan vaak aan de plek zien of het om een goedaardige moedervlek of melanoom gaat. Een hulpmiddel daarbij kan de dermatoscoop zijn. Dit is een apparaatje waarmee de moedervlek enkele tientallen malen vergroot kan worden.
Hoe herken je een gevaarlijke moedervlek?
Een onrustige moedervlek is wat onregelmatiger van vorm en kleurverdeling (d.w.z. verschillende tinten bruin tot zwart naast elkaar in dezelfde moedervlek) en vaak is er ook sprake van een roodachtige verkleuring.
Hoe ouder je word hoe meer moedervlekken?
Moedervlekken veranderen in de loop van een leven: ze kunnen dikker worden of lichter van kleur, en zelfs ook weer verdwijnen. Het aantal moedervlekken neemt dus niet toe naarmate we ouder worden, maar we krijgen over het algemeen wel wat meer vlekken.
Wat gebeurt er als je een melanoom hebt?
Een melanoom is een vorm van huidkanker. Het kan uitzaaiingen geven. Als u een verdachte moedervlek heeft, dan snijdt de arts die weg uit de huid (1e operatie). De verdachte moedervlek wordt onderzocht.
Wat is de behandeling van een melanoom?
De behandeling van melanoom begint bijna altijd met een operatie. Eerst wordt het melanoom verwijderd. In een tweede operatie wordt het litteken en een randje gezonde huid daaromheen verwijderd. Of je daarna nog onder controle moet blijven, hangt af van de dikte van het melanoom.
Hoe herken je een onrustige moedervlek?
Hoe ziet een onrustige moedervlek eruit? Een onrustige moedervlek is wat onregelmatiger van vorm en kleurverdeling (d.w.z. verschillende tinten bruin tot zwart naast elkaar in dezelfde moedervlek) en vaak is er ook sprake van een roodachtige verkleuring.
Hoe kom ik aan een moedervlek?
Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke aanleg en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven leidt tot de vorming van nieuwe moedervlekken.
Is het erg als je veel moedervlekken hebt?
Krijg je veel grote en grillige moedervlekken die meerdere kleuren hebben (meer dan 3 kleuren) dan is het wel verstandig om je huid een keer door een dermatoloog te laten nakijken. Mogelijk heb je “het dysplastische naevus syndroom”.
Hoe ziet een melanoom er uit?
Zo is een melanoom meestal grillig en asymmetrisch van vorm. De pigmentatie is vaak onregelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren rood, paars, blauw, grijs, wit of een combinatie van verschillende kleuren voorkomen. Niet alle melanomen zijn dus alleen zwart gekleurd.
Kan je later nog moedervlekken krijgen?
“Dat kan, maar het aantal moedervlekken neemt wel af na het vijfendertigste levensjaar”, zegt dermatoloog Remco van Doorn van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Je kunt daarna nog wel nieuwe moedervlekken ontwikkelen, maar het worden er wel flink minder.” Hoe dat komt is moeilijker te beantwoorden.
Wat betekent het als je veel moedervlekken hebt?
Als je steeds meer moedervlekken krijgt, dan ben je misschien bang dat er een verdachte moedervlek bij zit. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Het krijgen van veel moedervlekken hoort een beetje bij het ouder worden. Dit gaat meestal door totdat je een jaar of vijftig bent.
Is een grote moedervlek gevaarlijk?
“De meeste moedervlekken kunnen geen kwaad. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Sommige zijn aangeboren, andere ontstaan pas later in het leven of gaan weer weg. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt niet heel vaak.”
Kan huisarts moedervlek verwijderen?
Twijfelt uw huisarts of uw moedervlek goedaardig is? De huisarts kan dan zelf een moedervlek verwijderen. Eerst krijgt u een injectie om de huid te verdoven. De huisarts gebruikt een klein mesje om de moedervlek te verwijderen.
Is een melanoom altijd donker?
Meestal vormt zich een melanoom in een gave huid. Niet alle melanomen zijn donker gekleurd. Soms kunnen de kwaadaardig geworden pigmentcellen geen pigment meer vormen.
Waarom krijg je een melanoom?
De exacte oorzaak van melanoom is nog niet duidelijk. Beschadiging van het DNA in pigmentcellen van de huid door UV-straling wordt als belangrijke oorzaak gezien. Veelvuldige blootstelling aan UV-straling en zonverbranding is gerelateerd aan een hogere kans op het krijgen van melanoom, vooral op jonge leeftijd.