Wat is een gebroken exponent?

Wat is een gebroken exponent?

In een uitdrukking als a^b heet a het grondtal en b de exponent. Wanneer de exponent niet heeltallig is spreken we van een gebroken exponent en als de exponent kleiner is dan 0 spreken we van een negatieve exponent.

Hoe werkt een macht?

Machten zijn een vorm van rekensommen die te maken hebben met vermenigvuldigen. Je vermenigvuldigt het getal met een macht. Een voorbeeld daarvan is dus dat 5 2 hetzelfde is als 5×5 = 25. Het getal twee wordt hier dan ook wel de exponent genoemd.

Hoe vereenvoudig je een macht?

Dat kun je doen door de teller en de noemer van de breuk met hetzelfde te vermenigvuldigen. In deze les kun je er uitgebreider over lezen. twee breuken samennemen. Dat mag als de noemers maar gelijk zijn, en die kun je gelijk krijgen door zoals hierboven de breuken één voor één aan te passen.

Hoe bereken je met machten?

De exponent geeft aan hoe vaak het grondtal met zichzelf wordt vermenigvuldigd. Van de macht 43 is het grondtal 4 en de exponent 3. Dus 43 = 4 x 4 x 4 = 64. Je ziet dat een macht een verkorte schrijfwijze is van een vermenigvuldiging.

Hoe bereken je de Derdemachtswortel?

Bij een staartdeling zie je dat twee factoren met elkaar vermenigvuldigd, het getal geven waar je mee bent begonnen. In deze berekening is het getal dat je zoekt (het getal dat uiteindelijk boven het wortelteken staat) de derdemachtswortel. Dat betekent dat het gelijk is aan de term (10A+B).

Hoe vermenigvuldig je machten?

Als je getallen met machten met elkaar vermenigvuldigt en de grondgetallen zijn gelijk, dan tel je de exponenten bij elkaar op. Voorbeelden: 72 x 73 = 72+3 = 75, want (7 x 7) x (7 x 7 x 7) = 7. 53 x 54 = 53+4 = 57, want (5 x 5 x 5) x (5 x 5 x 5 x 5) = 5.

Hoe deel je een macht?

Er zijn twee belangrijke regels bij het delen van machten:

  1. Het grondtal van de machten, in dit geval x, moet hetzelfde zijn. xaxb=xa−b.
  2. De exponenten trek je van elkaar af. Bijvoorbeeld: x6x2=x4. , want 6 – 2 = 4.

Reacties. Gewoon als de exponent geen geheel getal is.

Hoe zet je een getal om in een macht?

Het rekenen met machten heet machtsverheffen. Een macht heeft een grondtal en een exponent. Je vermenigvuldigt dan een getal een aantal keren met zichzelf. Het grondtal is het getal waarvan je de macht neemt….Zo is:

  1. 2-2 = 1 : 22 = 1 : 4 = 0,25.
  2. 10-1 = 1 : 101 = 1 : 10 = 0,1.
  3. 10-2 = 1 : 102 = 1 : 100 = 0,01.

Waar bestaat een macht uit?

De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd. Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen. De trias politica is bedacht door de Franse filosoof Charles baron de Montesquieu (1689-1775).

Hoe trek je machten van elkaar af?

Bij het delen van een macht trek je de exponenten van elkaar af: xaxb=xa−b.

Wat zijn gebroken machten?

Als twee termen door elkaar worden gedeeld met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten door elkaar delen, dus: ap/aq = ap-q. Bij een negatieve macht kun je de macht ook als breuk schrijven, dus a-p = 1/ap. Bij een breuk in de macht kun je de macht ook als wortel schrijven, dus ap/q = q√ap.

Hoe schrijf je gebroken?

Vertalingen

enkelvoud meervoud
naamwoord gebroken gebrokens
verkleinwoord

Hoe deel je machten?

Er zijn twee belangrijke regels bij het delen van machten:

  • Het grondtal van de machten, in dit geval x, moet hetzelfde zijn. xaxb=xa−b.
  • De exponenten trek je van elkaar af. Bijvoorbeeld: x6x2=x4. , want 6 – 2 = 4.

Wat is 2 tot de macht?

Als twee termen worden vermenigvuldigd met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten bij elkaar optellen. Als je tot de macht 3 of 15 of welk oneven getal ook hebt, dan wordt de uitkomst negatief. De bekendste macht is een kwadraat (tot de macht 2). Bijvoorbeeld 5 kwadraat is 5 x 5 = 25 (de macht is dan dus 2).

Wat zijn machten in wiskunde?

Machten worden gebruikt om berekeningen snel uit te voeren of formules korter te schrijven. Bij machtsverheffen gaat het om een herhaalde vermenigvuldiging. Zo kun je de berekening 7 × 7 × 7 × 7 × 7 korter schrijven als 7⁵ (zeven tot de macht vijf). Het getal zeven is het grondgetal en ’tot de macht vijf’ de exponent.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven