Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?

Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap en bij borstvoeding mag je werkgever je niet laten werken op arbeidsposten of productieafdelingen waar je blootgesteld wordt aan risico’s die je gezondheid of die van je kind kunnen schaden.

Hoe lang mag je werken als je zwanger bent?

Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling mag u maximaal 10 uur per dienst werken. In een periode van 4 weken mag u maximaal gemiddeld 50 uur per week werken en in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week. Uw werkgever mag u niet verplichten tot nachtarbeid.

Hoeveel kilo mag je dragen als je zwanger bent?

Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.

Is het mogelijk om zwanger te ontslaan?

Wel ontslag tijdens zwangerschap Alleen in speciale gevallen is ontslag tijdens uw zwangerschap of bevallingsverlof mogelijk. Bijvoorbeeld als de onderneming of uw afdeling de werkzaamheden beëindigt. Ook kan uw werkgever u ontslaan als u zich ernstig misdraagt. Bijvoorbeeld als u fraude pleegt of gewelddadig bent.

Kan je ontslagen worden als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap ben je beschermd tegen ontslag. Dit betekent dat de werkgever je niet mag ontslaan omwille van je zwangerschap of je zwangerschapsverlof. Doet hij dit wel dan heb je recht op een vergoeding van 6 maanden loon, bovenop je recht op een opzeggingsvergoeding.

Waar heb je recht op als je zwanger bent?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Waarom mag je niet tillen als je zwanger bent?

Tillen tijdens je zwangerschap geeft niet alleen meer druk op jouw lichaam. Het kan ook een effect hebben op je ongeboren baby. Als je te vaak en te zwaar tilt (vaker dan 20 keer per dag of per keer langer dan vijf minuten), bestaat er een kleine kans dat je kindje te vroeg geboren wordt.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Risico’s van zwanger tillen en bukken Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Wat is een moederschapsuitkering?

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.

Kan ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap?

Alleen in speciale gevallen is ontslag tijdens uw zwangerschap of bevallingsverlof mogelijk. Bijvoorbeeld als de onderneming of uw afdeling de werkzaamheden beëindigt. Ook kan uw werkgever u ontslaan als u zich ernstig misdraagt. Bijvoorbeeld als u fraude pleegt of gewelddadig bent.

Kan je werken als je zwanger bent?

Veel vrouwen vragen zich af of ze moeten stoppen met werken tijdens hun zwangerschap, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken. De grote meerderheid van vrouwen gaat door met werken tot haar bevalling. Werken heeft geen negatieve invloed op de baby. Zeker wanneer je een baan hebt die geschikt is voor zwangere vrouwen.

Hoeveel loon Werkverwijdering zwangerschap?

U wordt tijdens uw zwangerschap volledig van het werk verwijderd. U ontvangt een uitkering die 78,237 % van uw brutodagloon bedraagt (begrensd tot de loongrens), vanaf de 1e dag van de werkverwijdering tot de week vóór uw geplande bevallingsdatum.

Wat vind je van het feit dat je niet kunt worden ontslagen als je zwanger bent?

Zwangerschapsdiscriminatie is het benadelen van een werkneemster omdat zij zwanger is of net moeder is geworden. Als je baas je bijvoorbeeld ontslaat of je contract niet verlengt vanwege je zwangerschap, maakt hij zich schuldig aan discriminatie.

Wat te doen bij ontslag zwangerschap?

Bij je ontslag moet de werkgever wel kunnen aantonen dat zijn beslissing niets te maken heeft met je zwangerschap. De beschermingsperiode kan beginnen nog vooraleer je het doktersattest met de verwachte bevallingsdatum overhandigt; het volstaat dat de werkgever op de hoogte is van je zwangerschap.

Hoelang heb je recht op zwangerschapsverlof?

Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum.

Wat te doen bij zwangerschap werknemer?

Wat moet je medewerker zelf doen?

  • HR op de hoogte brengen van haar zwangerschap: Van zodra de werkgever op de hoogte is, is je zwangere werknemer beschermd tegen ontslag (op enkele uitzonderingen na).
  • Een medisch attest bezorgen aan de hr-afdeling met de waarschijnlijke bevallingsdatum, uiterlijk 7 weken voor die datum.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven