Inhoudsopgave
Wat kost een WKK?
Wat zijn de kosten en het rendement? Een WKK-installatie kost ongeveer € 4.000,- (inclusief btw) per woning bij het voorzien van 45 woningen. De aanvangskosten zijn hoog en de aanleg is redelijk ingrijpend. Hoe snel een WKK-installatie is terugverdiend, hangt vooral af van de manier van financieren en exploiteren.
Hoe werkt een micro-WKK?
Een micro-WKK werkt net als een conventionele CV-ketel, echter naast warmte wordt gelijktijdig ook elektriciteit geproduceerd. Op het moment dat er een warmtevraag is, slaat de ketel aan. Bij een HRe-ketel wordt dan naast warmte gelijktijdig ook elektriciteit geproduceerd.
Hoe werkt een warmte Kracht Koppeling?
Een WKK wordt aangedreven door een gasgestookte motor en wekt daarmee tegelijkertijd warmte en elektriciteit op. De brandstof voor deze motor is er in drie varianten: aardgas, biogas of stortgas. De motor drijft een generator aan, die elektriciteit produceert. Terwijl de motor en generator draaien, komt er warmte vrij.
Wat is een WKK installatie?
Bij warmtekrachtkoppeling (afgekort wkk) wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. Dat kan een fossiele brandstof (stookolie of aardgas) of hernieuwbare brandstof zijn (biogas of biomassa).
Wat is stadsverwarming en hoe werkt het?
In huishoudens met stadsverwarming wordt vaak geen gas gebruikt om het huis te verwarmen, maar zorgt restwarmte voor de warmte in huis. Het warme water dat door de leidingen stroomt, ontstaat bijvoorbeeld door restwarmte van elektriciteitscentrales.
Wat kost een micro WKK?
Hoeveel kost een micro-wkk? De kostprijs van zo’n toestel kost tussen de 8.000 en 12.000€ voor een gewone ééngezinswoning. Dit is iets duurder dan een klassieke ketel maar door zijn lage brandstofverbruik en elektriciteitsopwekking laat het systeem zich terugverdienen op ongeveer 10 jaar.
Wat is een WKK centrale?
Waar wordt afvalwarmte voor gebruikt?
Warmte-krachtkoppeling (kortweg WKK) of cogeneratie staat voor het gelijktijdig opwekken van warmte en kracht (elektriciteit). De warmte die daarbij vrijkomt gaat niet verloren maar wordt lokaal nuttig gebruikt voor bijvoorbeeld productie van warm water, stoom of hete lucht.
Hoe werkt een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.
Wat doet WKK?
Wat valt er onder stadsverwarming?
Stadsverwarming (of stadswarmte) is een duurzamer alternatief voor losse cv-ketels op aardgas. Veilig en makkelijk, want onderhoudsvrij. Met stadsverwarming verwarmen we je huis of bedrijf met warmte die ergens anders vrijkomt. Bij het opwekken van stroom, bijvoorbeeld.
Hoe werkt de stadsverwarming?