Wat moet met een hoofdletter?

Wat moet met een hoofdletter?

Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.

Waarom u met hoofdletter?

Net als de andere persoonlijke voornaamwoorden schrijven we u doorgaans met kleine letters. We schrijven U alleen met een hoofdletter om naar een heilige persoon of godheid te verwijzen.

Is markt met hoofdletter?

(2) Als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen, krijgt het woord een hoofdletter, maar dat geldt niet voor de afgeleide vorm.

Is Nieuwjaarsduik met hoofdletter?

Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen namelijk een hoofdletter. Andere voorbeelden zijn: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar.

Is Korenbloem met hoofdletter?

Dier-, plant- en fruitnamen zijn soortnamen en krijgen in de regel geen hoofdletter. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om de naam van een familie (eenhoevigen, leliefamilie), een geslacht (paard, tulp) of een soort (ezel, bostulp).

Is u en uw Met een hoofdletter?

Moet het persoonlijk voornaamwoord u met een hoofdletter geschreven worden? Nee, u krijgt een kleine letter. Dat geldt ook voor het bezittelijk voornaamwoord uw. In speciale gevallen is een hoofdletter op een andere plaats dan aan het begin van een zin wel mogelijk.

Is Nederlander met hoofdletter?

Afleidingen van aardrijkskundige namen schrijven we met een hoofdletter, dus ook namen van volkeren: Nederlander, Ierse setter, West-Vlaams dialect. De hoofdletter vervalt bij bij- en scheldnamen: fransoos, mof, spanjool.

Is buitenland met een hoofdletter?

Aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter; de Leidraad spreekt van “plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld (…) bergen, rivieren, woestijnen”. Het geldt ook voor hemellichamen.

Wat betekent woord bijbel?

(Grieksch Biblia = boeken), Gods woord, Heilige Schrift, omvat de → Kanonieke boeken v/h Oude en Nieuwe → Testament.

Hoe schrijf je amen?

Het wordt in het jodendom, het christendom en de islam gebruikt aan het einde van een gebed of zegening, als een soort bekrachtiging of acclamatie. In het Hebreeuws is de uitspraak amen, amein, omein of umain. In het Aramees wordt het uitgesproken als amien.

Wat moet met een hoofdletter in het Duits?

In het Duits worden alle zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter geschreven. In het Nederlands is dat anders. Als we Duitse woorden in het Nederlands overnemen, passen we de Nederlandse spellingregels toe.

Is Engelsman met een hoofdletter?

Deze woorden worden met een hoofdletter geschreven: Frans-, Engels- en Duitstalig.

Wat zijn de rituelen van het christendom?

Wat zijn belangrijke rituelen? Er zijn een aantal heel belangrijke momenten in het leven van een christen. Deze momenten worden door de familie en in de kerk gevierd. De belangrijkste zijn: de doop, de eerste communie (gevierd door alleen rooms-katholieken), belijdenis of vormsel, het huwelijk en het overlijden.

Wat betekent Bijbels testament?

Het woord ’testament’ betekent hier ‘verbond’ of ‘convenant’. Deze benaming heeft dit deel van de Bijbel, omdat er volgens het christelijk geloof sprake is van een nieuw verbond. God heeft zijn enige Zoon Jezus Christus naar de mensen gestuurd.

Hoe schrijf je naam voluit?

(1) De voornaam en de familienaam van een persoon schrijven we met een hoofdletter. (2) Voorzetsels* en lidwoorden in sommige familienamen krijgen in Nederland een kleine letter als er een voornaam, initiaal of familienaam aan voorafgaat.

Wat is de betekenis van het woord amen?

In de christelijke eredienst wordt het Hebreeuwse woord amen gebruikt als instemming met wat gebeden en beleden wordt. Amen is een Hebreeuws bijvoeglijk naamwoord dat ‘vast’ en ‘zeker’ betekent.

Waarom schrijf je in het Duits een hoofdletter?

Meerzijdige geografische namen worden net als in het Nederlands ook voorzien van een hoofdletter. Afleidingen van geografische namen krijgen in de Duitse taal een hoofdletter. Talen krijgen in het Duits een hoofdletter. Koninklijke of prinselijke benoemingen horen in het Duits geschreven te worden met een hoofdletter.

Is Duits met hoofdletter?

(1) De naam van een taal of dialect wordt met een hoofdletter geschreven. (2) Samenstellingen* en afleidingen* behouden de hoofdletter, maar werkwoorden en daarvan afgeleide zelfstandige naamwoorden schrijven we met een kleine letter.

Is Limburgs met een hoofdletter?

Toelichting. Een tweedelig samengestelde aardrijkskundige naam en zijn afleidingen schrijven we met een koppelteken. Deze regel geldt zowel voor officiële namen van landen, provincies en andere staatkundige onderdelen als voor ‘niet-officiële’ aardrijkskundige namen zoals Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg.

Welke religies worden met een hoofdletter geschreven?

Het beste antwoord. Religies worden niet met een hoofdletter geschreven, evenals de aanhangers niet: jodendom, jood, moslim, islam etc. Een uitzondering geldt voor Joden als volk.

Wat wordt met hoofdletter verwezen naar de Heilige Schrift?

Met hoofdletter als wordt verwezen naar de Heilige Schrift. Met kleine letter als het gaat over een bijbel als gebruiksvoorwerp (bijbeltje), in samenstellingen en afleidingen (bijbelonderwijs), of als het woord overdrachtelijk wordt gebruikt om een gezaghebbend geschrift te omschrijven (taalbijbel).

Wat is de hoofdletter van de spelling God?

In samenstellingen waarin God direct naar dit opperwezen verwijst, blijft de hoofdletter staan: Godsgezant. Godsrijk (het koninkrijk van God) van Godswege. Ook in uitdrukkingen waarin God als het ware wordt aangeroepen of waarin hij figureert, heeft de spelling God de voorkeur: Daar had oma – God hebbe haar ziel – wel raad mee geweten.

Hoe gebruik je hoofdletters bij persoonsnamen?

Hoofdletters gebruik je bij: 1. eerste gehele woord van de zin 2. persoonsnamen: Klaas, Hans Janssen. Bij persoonsnamen krijgt het tussenvoegsel (van, van der, in ‘t) een hoofdletter als er geen naam of voorletter aan voorafgaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven