Inhoudsopgave
- 1 Wat is een reorganisatieplan?
- 2 Wat moet er in een reorganisatieplan staan?
- 3 Wat betekent reorganisatie en wanneer wordt dit gedaan?
- 4 Wat is een belangstellingsregistratie?
- 5 Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?
- 6 Hoelang duurt een reorganisatie?
- 7 Wat staat er in een reorganisatieplan?
- 8 Wat doet een reorganisatie met mensen?
- 9 Wat als er geen sociaal plan is?
Wat is een reorganisatieplan?
Een reorganisatieplan is veelal het eindproduct van het proces om te komen tot een nieuwe organisatie en het startpunt van het personele proces. Het reorganisatieplan bevat daarom een beschrijving van de nieuwe organisatie en de route om dit te realiseren.
Hoe schrijf je een reorganisatieplan?
Bij het schrijven van dit plan is het belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. Zo is het belangrijk dat in het plan het doel van de reorganisatie is opgenomen, maar ook welke route er bewandeld wordt en wat de gevolgen zijn voor werknemers.
Wat moet er in een reorganisatieplan staan?
In het reorganisatieplan worden meestal de volgende elementen opgenomen. Deze moeten zoveel mogelijk cijfermatig worden onderbouwd. Symptomen en/of ontwikkelingen (zowel intern als extern) die aanleiding hebben gegeven tot de problemen. Perspectief en strategie van de organisatie (op langere termijn).
Wat komt er kijken bij een reorganisatie?
Een van de belangrijkste documenten bij een reorganisatie is het reorganisatieplan U werkt hierin u uit wat de reorganisatie inhoudt. Zo dient u te omschrijven wat de redenen zijn van de reorganisatie, welke maatregelen worden genomen en op welke wijze de reorganisatie ten goede zal komen aan het bedrijfsresultaat.
Wat betekent reorganisatie en wanneer wordt dit gedaan?
Een reorganisatie betekent verandering. Een verandering in het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Het wordt ook wel anders genoemd: herindeling, herstructurering, modernisering, privatisering, outsourcing.
Waarom een reorganisatie?
Er zijn verschillende redenen om te reorganiseren. Maar vaak is de enige reden het op korte termijn realiseren van een hogere winst. Andere redenen voor een reorganisatie kunnen zijn een hoog ziekteverzuim, slecht management, verkoop van de onderneming en voorlopen op een komende fusie.
Wat is een belangstellingsregistratie?
De belangstellingsregistratie In dit deel wordt vastgelegd de belangstelling van de medewerker voor (verdere) opleidingsactiviteiten. Veelal zullen deze activiteiten verband houden met de aard en inhoud van de bestaande functie.
Hoe om te gaan met reorganisatie?
Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt van het bestuur en/of het management van het bedrijf. Op het moment dat dit voornemen wordt besproken, wordt er een besluit voorbereid.
Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?
Bij een reorganisatie gaat een werkgever kijken naar een nieuwe indeling van de organisatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf in een slechte financiële situatie zit of samengaat met een ander bedrijf. Voor bepaalde banen kan dat betekenen dat ze worden samengevoegd of verdwijnen.
Hoe lang duurt een reorganisatie?
Maak een plan van aanpak Dit helpt je om je plan later duidelijk over te brengen aan alle medewerkers van je bedrijf. “Houd er rekening mee dat een reorganisatie totaal een half jaar duurt”, zegt Bontenbal.
Hoelang duurt een reorganisatie?
Houd er rekening mee dat een reorganisatie inclusief voorbereiding, adviesaanvraag en UWV traject al snel minimaal 4 à 5 maanden in beslag neemt.
Wat is het verschil tussen een reorganisatie en een herstructurering?
Reorganisatie en herstructurering van de organisatie is een voortdurend proces. Dat is niet alleen bij reorganisatie door inkrimping. Ook bij groei en verandering is herstructurering nodig. Uw organisatie dient bij voortduur afgestemd te worden op veranderde marktbehoeften en klantbehoeften.
Reorganisatieplan is het draaiboek van de reorganisatie Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van de reorganisatie, welke werknemers worden behouden, welke worden herplaatst en welke ontslagen moeten worden. Afhankelijk van de grootte van de organisatie kunt u deze onderdelen tot in detailniveau invullen.
Wat staat er in een reorganisatieplan?
Wat staat er in een sociaal plan?
Een sociaal plan beschrijft de voorzieningen die werknemers ontvangen bij collectief ontslag. Een sociaal plan wordt opgesteld door de werkgever als een reorganisatie gaat spelen. Er is sprake van collectief ontslag bij ontslag van 20 werknemers of meer tegelijkertijd.
Wat doet een reorganisatie met mensen?
Reorganisatie betekent immers niets meer en niets minder dan dat jij je organisatie opnieuw inricht. Dat kan zijn met minder banen, maar ook – in geval van groei – met meer banen. Over het algemeen verandert namelijk niet slechts de organisatie, maar veranderen ook de functies.
Hoe moet je reorganisatie?
Om u bij een reorganisatie te kunnen ontslaan moet uw werkgever aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Uw werkgever heeft een goede reden om te reorganiseren.
- Uw werkgever heeft de juiste volgorde voor ontslag gebruikt.
- Uw werkgever heeft gekeken of er een andere functie voor u beschikbaar is.
Wat als er geen sociaal plan is?
Sociaal plan is niet verplicht Een werkgever is niet verplicht een sociaal plan af te spreken. Wel is in sommige cao’s opgenomen dat de werkgever bij grote reorganisaties met de vakbond om tafel moet. Bedrijven kiezen vaak wel voor een sociaal plan omdat dit voor iedereen die is ontslagen geldt.
Hoe maak ik een sociaal plan?
Het opstellen van een sociaal plan is wettelijk niet verplicht. Wel moet een werkgever op basis van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) bij een reorganisatie aangeven welke maatregelen hij wil treffen om de personele gevolgen op te vangen.