Inhoudsopgave
Wat is een evaluatieonderzoek?
Evaluatieonderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker probeert vast te stellen of een ingreep of een gebeurtenis tot veranderingen heeft geleid.
Hoe evalueer je een beleid?
Beleid wordt (ex post) geëvalueerd met het oog op drie doelen:
- Om te verantwoorden wat met de ingezette middelen is bereikt.
- Om te beoordelen of de beleidsdoelstellingen zijn behaald.
- Om kennis binnen de organisatie te delen over beleid, regelgeving en uitvoering.
Wat is een evaluatiecriteria?
De evaluatiecriteria duiden op onderscheiden resultaatniveaus die zijn ontleend aan het “logical framework” of daarop gebaseerde resultaatketens. Bij elkaar bieden deze evaluatiecriteria het kader waarmee de onderzoeker zijn bevindingen op een geordende en onderling samen hangende wijze kan presenteren.
Waar moeten evaluatievragen aan voldoen?
Welke personen, afdelingen en organisaties spelen een rol bij de evaluatie? Wie kan wat doen (inventarisatie)? Waarover moeten de betrokken personen en organisaties beschikken (tijd, deskundigheid, instrumenten, geld)?
Wat is kwalitatief evaluatieonderzoek?
Inzet van kwalitatief (evaluatie-)onderzoek In gesprekken of in groepsgesprekken wordt ingegaan op gedrag of opvattingen van bewoners, maar ook op strategieën en motieven van actoren op de woningmarkt. We voeren kwalitatief onderzoek uit in opdracht van ministeries, woningcorporaties, rekenkamers en gemeenten.
Wat is Evaluatief?
Evaluatie is het verzamelen, interpreteren en presenteren van informatie teneinde de waarde van een resultaat of proces te bepalen. Hierbij kan het gaan om het waarderen van de resultaten van personen of bedrijven, maar ook om het waarderen van alternatieve oplossingen.
Wat is Beleidsmonitoring?
Monitoring is een vorm van evaluatie waarbij je na invoering van beleid of wetgeving inzicht probeert te krijgen in de voortgang van de uitvoering en doelrealisatie om waar nodig te kunnen bijsturen.
Hoe voer je een evaluatie uit?
Instructie
- Bepaal wat je wilt evalueren. Baken het onderwerp af en maak het zo specifi ek mogelijk.
- Bepaal de aandachtsgebieden waarop je wilt evalueren.
- De teamleider start.
- Voer het inhoudelijke evaluatiegesprek.
- Bepaal verbeteracties en leg ze vast.
- Evalueer de evaluatie!
Wat zijn evaluatievragen?
Wat is een Groepsevaluatie?
Dat doe je aan de hand van een zelf-‐ en groepsevaluatie. Met een zelf-‐ en groepsevaluatie van het proces leer je, als individu en als groep, uit je fouten. Maar net zo goed identificeer je je sterktes en successen.
Wat is het nut van een evaluatie?
Evalueren is het bekijken en waarderen van het resultaat aan de hand van de doelen. Evaluaties kunnen gaan over de resultaten, maar ook over het proces. Er zijn verschillende redenen waarom evalueren noodzakelijk is: Om overzicht te kunnen houden.
Wat ging goed en wat kan beter?
Met deze 5 evaluatievragen krijg je een goed beeld van wat goed gaat én wat beter kan:
- Wat gaat er goed in onze samenwerking en wat kan er de volgende keer beter?
- Is de briefing goed opgevolgd?
- Zijn er belangrijke zaken over het hoofd gezien?
- Zijn alle deadlines gehaald?
- Ben je tevreden met het resultaat?
Waar richt evalueren zich op?
Wat is een evaluatie instrument?
Met dit instrument geeft de leidinggevende een (eind)oordeel over het functioneren van een medewerker. Het eindoordeel is meestal een combinatie van de eigen observatie van de leidinggevende, de mening van collega’s en leerlingen en de uitkomsten van het (ontwikkel)gesprek.
Welke drie evaluatie methoden kennen we voor proces evaluatie?
We onderscheiden drie hoofdvormen van evalueren: • planevaluatie; • procesevaluatie; • effectmeting. Welke vorm het meest geschikt is, is afhankelijk van het doel dat je hebt geformuleerd.
Hoe meet je een effect?
Je kunt je effectmeting op korte termijn en op langere termijn vergelijken met de nulmeting. Door te vergelijken kun je effecten van het project, evenement, beleid, activiteit, programma vast stellen en kijken of je dichter bij je doel komt. 6. Denk na over andere factoren die invloed hebben op je doel.
Wat is evaluatiedag?
De leerkrachten bespreken samen jouw vooruitgang en jouw werkpunten. De leerlingen moeten vandaag niet naar school komen.
Hoe kun je goed evalueren?
Een evaluatie is bedoeld om te leren van je ervaringen. Richt je daar dus ook op. Kijk naar wat er goed ging (mensen leren meer van successen dan van fouten) en bedenk bij dingen die niet goed gingen vooral hoe het de volgende keer beter kan. Blijf niet hangen in foutanalyses en beschuldigingen.
Wat zijn procesgerichte vragen?
Bij procesgerichte vragen is het de bedoeling om weg te komen van allerlei inhoudelijke bespiegelingen en vooral na te gaan welke handelingen en (re)acties van mensen hebben geleid tot wat er nu is.
Wat is effect evaluatie?
Met een effectevaluatie onderzoekt u of een interventie het gewenste effect heeft gehad op de gekozen uitkomstmaat. Voorbeelden van uitkomstmaten zijn verandering in leerprestaties, gezondheid, kwaliteit van leven, determinanten van gedrag (kennis, attitude en vaardigheden), gedrag en omgeving.
Hoe maak je een goede evaluatie?
Waarom een evaluatie onderzoek?
Evaluatieonderzoek is waardevol omdat het u inzicht geeft in wat de toegevoegde waarde is van uw organisatie. En dat is niet alleen voor u, maar ook voor uw partners, achterban of donoren belangrijke informatie!
Welke vragen stel je bij een procesevaluatie?
Productevaluatie
- Wat wil je weten? Wat is je evaluatiedoel?
- Wat moet je weten om je succes te kennen?
- Wie kan je deze informatie geven?
- Hoe ga je deze informatie verzamelen?
- Wie voert de evaluatie uit?
- Wanneer gebeurt de evaluatie best?
- Is het nodige geld en/of tijd beschikbaar?
Wat zijn Evaluatiepunten?
Hoe kan je effecten meten?
Hoe maak je een zelfevaluatie?
Om een effectieve zelfevaluatie te schrijven, moet je nadenken over je prestaties, je verklaringen onderbouwen met bewijzen en nieuwe professionele doelen voor jezelf bepalen.