Waarom klapt de aardlek er uit?

Waarom klapt de aardlek er uit?

De aardlekschakelaar zorgt voor uw veiligheid in en om het huis tegen elektrische aanraking. Het schakelt de elektriciteit uit indien er een lekstroom (>30mA) door de aardlekschakelaar stroomt. Als de aardlekschakelaar aanspreekt zult u dit snel in de gaten hebben. U heeft dan geen stroom meer in delen van het huis.

Wat te doen als de aardlekschakelaar?

Wat te doen wanneer de aardlekschakelaar is uitgeschakeld Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit met de groepsschakelaars in de meterkast. Schakel ook alle elektrische apparaten uit, door de stekkers uit de stopcontacten te halen.

Waarom schiet een stop eruit?

De stoppen (of zekeringen) in de meterkast zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat. In modernere huizen zijn de stoppen vaak vervangen door automaten. Wanneer er te veel stroom door de stop loopt, smelt een draadje, waardoor de stroom wordt verbroken. De stop ‘slaat door’.

Waardoor aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring.

Hoe kan je een aardlek opsporen?

Om te bepalen of de storing inderdaad veroorzaakt wordt door een elektrisch apparaat, loopt u alle apparaten die zijn aangesloten op de groepen achter de aardlekschakelaar langs. Voordat u de schakelaar weer omzet, verwijdert u eerst de stekkers van alle elektrische apparaten achter de aardlekschakelaar.

Hoe schakel je een aardlekschakelaar?

Op de meeste aardlekschakelaars zit een testknopje. Als je dit indrukt moet de stroom uitvallen; je ziet dan tegelijkertijd een palletje omklappen. Om de stroom weer in te schakelen kun je het palletje van de aardlekschakelaar terug zetten.

Wat is de levensduur van een aardlekschakelaar?

Op het controleren van de aardlekschakelaar na, heeft de elektrische installatie van je woning geen onderhoud nodig. Laat de aardlekschakelaar elke tien jaar door een vakman nakijken.

Hoe kan een stop doorslaan?

Het doorslaan van stoppen in de meterkast is een veiligheidsmaatregel die een woningbrand kan voorkomen. De stop slaat namelijk door wanneer er teveel stroom door een bepaalde groep in de meterkast loopt. Op dat moment smelt een draadje in de stop en slaat deze door.

Kan een stop zomaar doorslaan?

Wanneer de stroomvoorziening in ruimtes van uw woning niet meer werkt, is er mogelijk sprake van doorgeslagen stoppen. Verschillende oorzaken kunnen de doorgeslagen stop veroorzaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting in de groep waaraan deze stop gekoppeld zit, of een overbelasting van deze groep.

Waardoor valt stroom uit?

Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.

Welke aardlekschakelaar?

Voor woningen geldt tegenwoordig de regel dat 30mA lekstroom de elektrische installatie achter de aardlekschakelaar moet uitschakelen. U heeft bij een woning dus een component met 30mA lekstroom nodig. De 300mA aardlekschakelaar is verplicht bij: Tijdelijke installaties in fabrieken.

Hoe kun je lekstroom meten?

Om de lekstroom te meten kan je een ampere meter (multimeter) tussen je aarde draad plaatsen. Je meet dan de stroom die dus via je je apparaten lekt naar de aarde. Je kan heel makkelijk meten welke apparaten er lekken door ze in of uit te schakelen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven