Waarom Starr reflectie?

Waarom Starr reflectie?

Als je een opleiding volgt of stage loopt, is de kans groot dat je reflectieverslag STARR moet schrijven. De STARR-methode helpt je op deze manier om na te denken over wat er goed ging of wat juist niet zo soepel liep. Aan de hand van een voorbeeld laten we zien hoe je dit kunt doen.

Hoe schrijf ik een goede reflectie?

Stel een concrete en open vraag over een specifieke situatie:

  1. Beschrijf de situatie.
  2. Geef aan wat je rol was.
  3. Geef aan hoe en waarom je zo gehandeld hebt.
  4. Benoem wat je moeilijk vindt en waarom.
  5. Vraag naar het effect van je handelen en de ervaring van de ander.

Waarom Starr methode gebruiken?

De kern van de STARR methode is om op een gegronde manier de juiste kandidaat voor de functie te vinden. Het doel is om beter inzicht te krijgen in het gedrag en bepaalde prestaties te voorspellen. Dit wordt gedaan door in te zoomen op het gedrag en prestaties uit het verleden.

Welke omschrijvingen horen bij reflecteren?

Bij reflecteren:

  • Omschrijf je de situatie en omgeving.
  • Onderzoek je je gedrag.
  • Stel je vragen over je eigen vaardigheden.
  • Achterhaal je je motivatie of overtuigingen.
  • Sta je stil bij je identiteit.
  • Is er oog voor je dieperliggende drijfveren.

Wat betekent de reflectie?

Reflectie is een term uit de didactiek en omvat nadenken over concrete handelingen. Het is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Reflectie is het cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis.

Waarom Starr of Korthagen?

De starr methode is op zich een methodiek die zich richt op feiten, oorzaak en gevolg. Bij de Korthagen reflectie gaat het een niveautje ‘dieper’ doordat ook je gedachten die je had en wat je voelde meegenomen wordt bij de reflectie. Want ook deze zijn volgens Korthagen van invloed op iemands gedrag.

Hoe schrijf je een Reflectieverslag volgens Korthagen?

Het reflectiemodel van Korthagen bestaat uit 5 stappen:

  • Je ervaart een betekenisvolle situatie.
  • Je blikt hierop terug; de reflectie.
  • Je begrijpt de meest belangrijke kenmerken van de ervaring.
  • Je bedenkt wat anders zou kunnen in het vervolg; alternatieven.
  • Je probeert deze alternatieven uit in de praktijk.

Wat is reflecteren in de zorg?

Om je werk goed te doen is het belangrijk regelmatig stil te staan bij hoe je communiceert en werkt en welke keuzes je hierin maakt. Dit heet ‘reflecteren’: stilstaan bij je werk met als doel hiervan te leren. Wie reflecteert houdt zichzelf een spiegel voor.

Welke vier stappen doorloop je bij de STAR methode?

Je volgt hierbij de vier stappen uit de methode:

  • Situatie. Kan de kandidaat een recente uitdaging of lastige situatie uit zijn arbeidsverleden beschrijven (bij voorkeur één die hij op een goede manier heeft opgelost)?
  • Taak. Wat was zijn rol in die situatie en welk doel wilde hij bereiken?
  • Actie.
  • Resultaat.

Wat is een reflecterende vraag?

Reflectieve vragen hebben de bedoeling iemand te beïnvloeden, bijvoorbeeld door aannames en veronderstellingen aan de orde te stellen, opties te verkennen en der- gelijke. Daarbij is het uitgangspunt dat mensen door hun ervaringen (onbewust) veel meer weten dan ze denken te weten.

Wat is reflecteren op eigen handelen?

Reflecteren is bewust nadenken over je eigen handelen om op die manier je professionaliteit te vergroten. Soms heb je een frisse blik nodig om naar jezelf te kijken. Die frisse blik is verrassend dichtbij: cliënten kunnen jou veel vertellen over jouw manier van werken en hoe zij jou ervaren.

Wat is reflectie van licht?

Reflectie of weerkaatsing (Latijn reflexio‚ terugbuiging, van reflectere, terugbuigen) van elektromagnetische straling (zoals licht) is het terugkaatsen van straling bij de overgang naar een stof met een afwijkende impedantie voor deze straling. De gerichte weerkaatsing van licht wordt een spiegeling genoemd.

Wat is de meestgebruikte methode voor reflectie?

De meestgebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag, is de STARR-methode. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.

Hoe leer je reflecteren?

Door te reflecteren leer je begrijpen: 1 waarom je op een bepaalde manier gereageerd of gehandeld hebt, 2 hoe je je hierbij voelde, 3 waar dat gevoel vandaan komt, 4 of je hier vaker mee te maken hebt, 5 en hoe je bepaald gedrag zou kunnen verbeteren.

Hoe schrijf je een reflectieverslag?

Je bespreekt je sterke en zwakke eigenschappen en je eigen ontwikkeling. Voor veel opleidingen schrijf je regelmatig een reflectieverslag; meestal na een stage of voor een assessment. Vaak gebruik je hiervoor een model zoals de STARR-methode, het model van Korthagen of het ABCD-reflectiemodel.

Wat is de Star-methodiek?

STAR. De STAR-methodiek helpt bij het inzichtelijk krijgen van competenties van mensen. Het is een methode die, door een gegeven situatie te analyseren, inzicht geeft in de competenties waarover iemand beschikt en de wijze waarop deze gehanteerd worden. Het helpt dus bij het beoordelen van mensen. Om een uitspraak te kunnen doen over de

De STAR-methodiek helpt bij het inzichtelijk krijgen van competenties van mensen. Het is een methode die, door een gegeven situatie te analyseren, inzicht geeft in de competenties waarover iemand beschikt en de wijze waarop deze gehanteerd worden. Het helpt dus bij het beoordelen van mensen.

Doel en structuur van een reflectieverslag….Stel een concrete en open vraag over een specifieke situatie:

  1. Beschrijf de situatie.
  2. Geef aan wat je rol was.
  3. Geef aan hoe en waarom je zo gehandeld hebt.
  4. Benoem wat je moeilijk vindt en waarom.
  5. Vraag naar het effect van je handelen en de ervaring van de ander.

Hoe gebruik je de Starr methode?

De STARR-methode

  1. Situatie. Bij de situatie vertel je meer over de feiten. Wat was de situatie?
  2. Taak. Wat was jouw taak in deze situatie?
  3. Actie. Hoe heb jij gehandeld in deze situatie? Hoe reageerde je?
  4. Resultaat. Wat was het resultaat van je handeling? Hoe liep de situatie af?
  5. Reflectie. Hoe kijk je terug op je handeling?

Wat is het reflecteren?

Reflecteren betekent in het algemeen: terugkijken om duidelijk te krijgen waartoe een handeling heeft geleid, en wat daarvan is geleerd.

Hoe pas je de Starr methode toe?

En hoe u situaties en problemen aanpakt. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. U past de methode toe door eerst een voorbeeld te bedenken waar uw kennis en kwaliteit goed naar voren kwam. Daarna beschrijft u de situatie (S), uw taak (T), uw ondernomen acties (A), het resultaat (R).

Hoe gebruik je de Star methode?

STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat.

  1. Situatie: Je gaat op zoek naar een situatie in je werkverleden waarin je kunt laten zien dat je bijvoorbeeld daadkrachtig was.
  2. Taak: Beschrijf dan in het kort wat de situatie was, het liefst met een probleem er in verwerkt.

Waarom Starr gebruiken?

Gedrag dat een individu in het verleden heeft laten zien, is namelijk de beste voorspeller van toekomstig gedrag. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Door zogenaamde STARR-vragen te stellen kan een selecteur dus duidelijk krijgen hoe je met een bepaalde situatie in het verleden omging.

Wat is daarbij de invloed van de context de school als geheel?

Wat is daarbij de invloed van de context/de school als geheel? De materialen moeten aanwezig zijn om je vakmanschap tot uiting te laten komen.

Wat is een Starr-reflectie?

Voorbeeld STARR-reflectie. Didactische competentie. Zorgen voor een krachtige leeromgeving en bevorderen van het leren. Persoonlijke leerdoel. Een duidelijke instructie geven. Situatie. Ik loop stage in groep 4 waarin wekelijkse lessen wereldoriëntatie op het programma staan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven