Wat veranderd er als mijn kind 18 wordt?

Wat veranderd er als mijn kind 18 wordt?

Als uw kind 18 jaar wordt, is het financieel zelfstandig. Voor een aantal zaken wordt uw kind vanaf de 18e verjaardag zelf verantwoordelijk. Hij of zij moet bijvoorbeeld zelf een DigiD regelen, een zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen.

Heeft mijn kind van 18 recht op zorgtoeslag?

Tot 18 jaar ben je gratis verzekerd voor ziektekosten. Je betaalt dus geen premie en krijgt daarom geen zorgtoeslag. Ook als je jonger bent dan 18 jaar en een kind hebt, heb je geen recht op zorgtoeslag.

Wat gebeurt er als je 18 bent?

Je krijgt meer rechten; zo mag je stemmen, zelfstandig autorijden, donor worden en alcohol kopen. Maar er komen ook wat plichten en verantwoordelijkheden bij als je 18 bent. Denk maar aan het afsluiten van een zorgverzekering, het regelen van studiefinanciering en toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Wat moet je doen als je kind 18 wordt?

18? Tien dingen die je moet doen of waar je over na moet denken

  • Vraag een DigiD aan (als je die nog niet hebt)
  • Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag.
  • Check ook je andere verzekeringen.
  • Regel je bankzaken.
  • Zorg voor een buffer.
  • Tegemoetkoming scholieren.
  • Praat (met je ouders) over je geldzaken.

Wat betaal je nog als je kind 18 wordt?

Als uw kind 18 wordt, verminderen uw inkomsten: de kinderbijslag en het kindgebonden budget stoppen. Kinderbijslag wordt per kwartaal betaald door de SVB. Als uw kind halverwege een kwartaal 18 wordt, krijgt u nog voor dat hele kwartaal de kinderbijslag. Dit stopt met ingang van de maand nadat uw kind 18 is geworden.

Wat voor geld krijg je als je 18 bent?

Als thuiswonende krijg je als basistoelage €113,66 en wanneer je uitwonend bent is dat €265,01. Verder kun je, afhankelijk van je opleiding en het gezamenlijke inkomen van je ouders, nog een toeslag ontvangen. Je krijgt deze tegemoetkoming maandelijks. Belangrijk is wel dat je hem op tijd aanvraagt.

Kan je zorgtoeslag aanvragen voor je 18e?

Twee maanden voordat je 18 jaar wordt kan je het best je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. De verwerkingstijd van je aanvraag is namelijk maximaal 8 weken. Daarna volgt de eerste betaling binnen 20 werkdagen.

Wat krijg je als je 18 bent?

Hoeveel zorgtoeslag krijg je als je 18 bent?

Dan heeft ze recht op de maximale zorgtoeslag van € 107 per maand (2021). Als ze kiest voor een basisverzekering met dit bedrag als premie, dan hoeft ze dus niet zelf bij te betalen. Als ze zorgkosten maakt, moet ze wel nog het eigen risico betalen.

Hoeveel geld krijg je als je 18 bent?

Doet u voltijd vmbo, havo, vwo of vavo en bent u 18 jaar of ouder? Dan kunt u tegemoetkoming scholieren krijgen. U krijgt de tegemoetkoming zolang u voortgezet onderwijs doet.

Wat mag je nog niet als je 18 bent?

Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest. Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.

Hoeveel krijg je als je 18 bent en op school zit?

Dan krijgt u daarnaast een vergoeding voor het lesgeld. U krijgt die vergoeding niet uitbetaald. We gebruiken de vergoeding om uw lesgeld te betalen. Hoeveel vergoeding u krijgt hangt af van het inkomen van uw ouders….Bedragen.

Basistoelage
Thuiswonend € 120,28
Uitwonend € 280,45

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven