Inhoudsopgave
Hoe verdachte mails aangeven?
Heb je een verdachte mail of een verdacht bericht ontvangen? Stuur hem door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder hem daarna. Als je een verdacht bericht op het werk ontvangt, moet je de procedures die daar gelden voor phishing opvolgen, bv. doorsturen naar de ICT-dienst.
Wat te doen als je bent opgelicht via internet?
Ik ben opgelicht via internet
- Neem contact op met de verkoper. Stuur binnen 2 maanden nadat u het probleem ontdekte een aangetekende brief naar de verkoper waarin u verzoekt het product alsnog binnen 14 dagen te leveren.
- Dien een klacht in.
- Doe aangifte bij de politie.
- Meld uw oplichting bij de Fraudehelpdesk.
Hoe meld ik phishing?
Fraudehelpdesk en organisatie waarschuwen bij phishing Wanneer u een valse e-mail krijgt, waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt. Meld phishing ook altijd bij de Fraudehelpdesk.
Wat is cyberpolitie?
politieteam dat belast is met de bestrijding van criminaliteit op of via het internet, bijvoorbeeld digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, digitaal pesten of haatzaaien en het verspreiden van kinderporno; politieteam dat belast is met de bestrijding van cybercrime; politie belast met internetcriminalitei…
Hoe weet je of een mail Phishing is?
Tips om een nepmail en neptelefoontje te herkennen
- Vaag of onduidelijk e-mailadres.
- Algemene aanhef.
- Vraag om je persoonlijke gegevens.
- Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist.
- Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen.
Wat te doen bij verdachte mail?
Meld een nepmail of telefoontje
- Bank of andere instantie. Benader je bank via dit e-mailadres:
- Fraudehelpdesk. Meld nepmail zoals afpersmail waarbij je geen geld bent kwijtgeraakt bij de Fraudehelpdesk*.
- Politie.
- Spam.
- *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd.
Wat moet je doen als je bent opgelicht?
In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is.
Kan ik me geld terug krijgen als ik opgelicht ben?
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Waar kan ik phishing melden?
Heeft u een e-mail ontvangen met verdachte linkjes of bijlagen? Graag ontvangen wij deze op ons speciale e-mailadres valse-email@fraudehelpdesk.nl om het bericht te analyseren. Als de mail van een bank afkomstig lijkt, zet dan de bank die geïmiteerd wordt in de cc.
Waar meld ik nepmails?
Wat doet digitale recherche?
Door het veiligstellen en interpreteren van digitale sporen een vermissing helpen oplossen. Of met het screenen van bestanden, telefoondata of internetcontacten een overvaller traceren. Als digitaal expert speel je een cruciale rol in rechercheonderzoeken.
Wat is cybercrime politie?
Cybercrime betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Dus met een computer een virus verspreiden op andere computers is cybercrime.