Inhoudsopgave
- 1 Welke maatregelen worden genomen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen volgens de Arbeidshygienische strategie?
- 2 Wat staat er in de Arbowet over werken met gevaarlijke stoffen?
- 3 Welke gevaarlijke stoffen in de zorg?
- 4 Welke 4 stappen moet je nemen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?
- 5 Welke 3 soorten gevaarlijke stoffen zijn er?
- 6 Welke 3 vormen gevaarlijke stoffen?
Welke maatregelen worden genomen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen volgens de Arbeidshygienische strategie?
De maatregelen op volgorde van prioriteit:
- bronmaatregelen.
- vrijkomen stof tegengaan of beperken.
- collectieve maatregelen.
- individuele maatregelen.
- persoonlijke beschermingsmiddelen.
Wat staat er in de Arbowet over werken met gevaarlijke stoffen?
Voor de gezondheidsrisico’s stelt de Arbowet doeltreffende maatregelen verplicht voor stoffen die kankerverwekkend, mutageen of reproductietoxisch zijn (de eerdergenoemde CMR-stoffen). Die maatregelen kunnen van technische of organisatorische aard zijn.
Hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen?
Probeer gevaarlijke stoffen altijd eerst te vervangen Is dat niet mogelijk, neem dan maatregelen zodat uw werknemers zo veilig mogelijk kunnen werken. Denk aan juiste afzuiging of ventilatie en persoonlijke bescherming. Informeer uw werknemers ook over de risico’s en te nemen maatregelen.
Wat zijn voorbeelden van gevaarlijke stoffen?
Deze stoffen kunnen zitten in verpakte producten, zoals schoonmaakmiddelen, kitten, verven en smeermiddelen. Ook kunnen gevaarlijke stoffen tijdens het werk ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn lasrook, hout- en kwartsstof en dieselmotoremissie.
Welke gevaarlijke stoffen in de zorg?
In ziekenhuizen en revalidatiecentra valt te denken aan cytostatica, desinfecterende middelen, oplos- en reinigingsmiddelen, laboratorium- en zwembadchemicaliën. Gevaarlijke stoffen brengen gezondheidsrisico met zich mee. De risico’s zijn van een groot aantal factoren afhankelijk.
Welke 4 stappen moet je nemen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?
Wat doe je bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?
- Blijf binnen of ga naar binnen.
- Sluit ramen en deuren.
- Doof open vuur.
- Ga naar een veilige ruimte, liefst middenin het huis of gebouw.
- Kijk of luister naar de calamiteitenzender (Radio Rijnmond, 93.4 FM) en volg de instructies van hulpverleners op.
Hoe herken je een gevaarlijke stof?
De kleur: bijvoorbeeld van een (rook)wolk. Rookwolken bij brand met een gele of bruine kleur wijzen mogelijk op giftige stoffen in de rook. Giftige wolken, niet afkomstig van een brand, zijn vaak wit of kleurloos. De geur: giftige stoffen met een herkenbare geur zijn ammoniak en chloor.
Wat zijn gevaarlijke stoffen in de zorg?
Gevaarlijke stoffen is een verzamelbegrip. Het verwijst naar een groot scala aan producten en werkzaamheden waarbij chemische stoffen een risico vormen. In ziekenhuizen en revalidatiecentra valt te denken aan cytostatica, desinfecterende middelen, oplos- en reinigingsmiddelen, laboratorium- en zwembadchemicaliën.
Welke 3 soorten gevaarlijke stoffen zijn er?
corrosief; giftig; radioactief; slecht voor het milieu.
Welke 3 vormen gevaarlijke stoffen?
De cijfers geven in het algemeen de volgende gevaren aan: 2 Vrijkomen van gas als gevolg van druk of van een chemische reactie; 3 Brandbaarheid van vloeistoffen (dampen) en gassen of voor zelfverhitting vatbare vloeistof; 4 Brandbaarheid van vaste stoffen of voor zelfverhitting vatbare vaste stof; 5 Oxiderende ( …