Hoe schrijf je een conclusie en discussie?

Hoe schrijf je een conclusie en discussie?

De conclusie van je scriptie heeft tot doel het beantwoorden van je hoofdvraag. In de discussie ga je vervolgens dieper op deze getrokken conclusie in: je gaat proberen de resultaten van je onderzoek nader te verklaren. Dit doe je door de resultaten te interpreteren.

Hoe schrijf ik een discussie scriptie?

In de discussie van je scriptie ga je in op de conclusies van je onderzoek door je resultaten te interpreteren, deze te koppelen aan je verwachtingen, de beperkingen en eventuele implicaties van je onderzoek te bespreken en suggesties te doen voor vervolgonderzoek.

Wat is het verschil tussen een discussie en een conclusie?

De discussie gebruik je om jouw onderzoek en conclusie in wetenschappelijk perspectief te plaatsen. Als je naar aanleiding van het theoretisch kader verwachtingen ten aanzien van de uitkomsten hebt gehad, kun je in de discussie aangeven of de resultaten en conclusie overeenkomen met deze verwachtingen.

Hoe maak je een goede conclusie?

De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.

Wat moet er in de conclusie van een verslag?

In de conclusie geef je een samenvatting van je onderzoek en beantwoord je de onderzoeksvragen die centraal stonden in je scriptie. Een conclusie is meestal beschrijvend en observerend. De verklaring en interpretatie van de resultaten van je onderzoek komt pas aan de orde in de discussie.

Hoe begin je de conclusie van een betoog?

Bedenk wat de tegenargumenten kunnen zijn en behandel ze in je betoog. Door ze vervolgens te ontkrachten versterk je je betoog. Conclusie: aan het eind van de tekst herhaal je expliciet de stelling met je belangrijkste argumenten en geef je een korte samenvatting. Hiermee eindig je het betoog.

Hoe moet je een discussie voeren?

Spelregels voor een goede discussie

  1. Laat elkaar uitpraten.
  2. Luister naar elkaars argumenten.
  3. Sta open voor elkaars mening.
  4. Bestrijd argumenten op de inhoud, speel het niet op de persoon.
  5. Haal er geen dingen bij die er niet bij horen.
  6. Discussieer op basis van gelijkwaardigheid.

Wat moet er in je scriptie?

Een scriptie heeft in het algemeen vaak de volgende indeling:

  • Titelpagina/omslag.
  • Samenvatting.
  • Voorwoord.
  • Hoofdstuk 1. Inleiding.
  • Hoofdstuk 2. Theoretisch kader.
  • Hoofdstuk 3. Onderzoeksmethoden.
  • Hoofdstuk 4. Resultaten.
  • Hoofdstuk 5. Conclusies en discussie.

Wat zijn methodologische beperkingen?

Als je bijvoorbeeld een onverwacht resultaat hebt (de resultaten zijn tegenovergesteld aan de hypothesen), dan kun je bijv. eerst ingaan op mogelijke methodologische beperkingen die dit kunnen verklaren. Afhankelijk daarvan kun je dit dan koppelen aan theorie/ eerder onderzoek.

Wat komt eerder conclusie of discussie?

Zodra je de conclusie hebt afgerond, kun je de discussie schrijven. In de discussie kun je de resultaten interpreteren, bespreek je beperkingen van je onderzoek en geef je aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Hierna kun je de aanbevelingen die uit je onderzoek volgen opschrijven in een apart hoofdstuk.

Hoe schrijf je een goede conclusie PWS?

Checklist: Conclusie

  • De onderzoeksvragen zijn beantwoord.
  • Er is een antwoord geformuleerd voor de hoofdvraag/probleemstelling.
  • De hypothesen zijn bevestigd of ontkracht.
  • De conclusie is in de juiste werkwoordstijden geschreven.
  • Er staan geen eigen interpretaties in de conclusie.
  • Er wordt geen nieuwe informatie gegeven.

Wat is een ander woord voor conclusie?

Synoniemen: besluit, slotsom, gevolgtrekking.

Hoe schrijf je een discussie?

Schrijfstijl in je discussie. In de discussie schrijf je meer interpretatief en kleurend over de resultaten dan in de conclusie van je scriptie. Waar je het in de conclusie bondig hield, ga je er in de discussie dieper op in. Schrijf je discussie, net als de conclusie, hoofdzakelijk in de tegenwoordige tijd.

Wat is de conclusie van je onderzoek?

Bij het schrijven van je discussie ga je verder in op de interpretaties en verklaringen voor de resultaten van je onderzoek. In de discussie beschrijf je kort de belangrijkste resultaten, hoe ze gerelateerd zijn aan eerdere bevindingen en wat de resultaten betekenen voor de onderzoeksvraag uit de inleiding (wat is je conclusie?).

Wat schrijf je in de conclusie van je scriptie?

In de discussie schrijf je meer interpretatief en kleurend over de resultaten dan in de conclusie van je scriptie. Waar je het in de conclusie bondig hield, ga je er in de discussie dieper op in. Schrijf je discussie, net als de conclusie, hoofdzakelijk in de tegenwoordige tijd.

Wat is de discussie scriptie?

Discussie scriptie. De discussie gebruik je om jouw onderzoek en conclusie in wetenschappelijk perspectief te plaatsen.Je kunt hier aangeven op welke manier de methoden, de selectie van cases/subjecten en het algehele onderzoeksproces invloed hebben gehad op de uitkomsten.

Hoe schrijf je een discussie in een verslag?

In de discussie beschrijf je kort de belangrijkste resultaten, hoe ze gerelateerd zijn aan eerdere bevindingen en wat de resultaten betekenen voor de onderzoeksvraag uit de inleiding (wat is je conclusie?). Hoe verhouden de resultaten zich tot de probleemstelling van je scriptie?

Wat zet je in de conclusie van een verslag?

Wat moet er in de conclusie en aanbevelingen?

In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag en baseer je je op je onderzoeksresultaten. In je aanbevelingen daarentegen baseer je concrete oplossingen voor het onderzochte probleem op je conclusie, zodat je opdrachtgever nieuwe doelen kan stellen. Deze aanbevelingen sluiten daarmee aan op je onderzoek.

Checklist: Conclusie

  1. De onderzoeksvragen zijn beantwoord.
  2. Er is een antwoord geformuleerd voor de hoofdvraag/probleemstelling.
  3. De hypothesen zijn bevestigd of ontkracht.
  4. De conclusie is in de juiste werkwoordstijden geschreven.
  5. Er staan geen eigen interpretaties in de conclusie.
  6. Er wordt geen nieuwe informatie gegeven.

Wat is het verschil tussen een conclusie en een discussie?

Wat zet je in een discussie scriptie?

Hoe eindig je een werkstuk?

Een nawoord komt aan het einde van de scriptie, en je schrijft het nawoord ook als laatste. Je kan dan terugblikken op hoe het schrijven van de scriptie of werkstuk ging. Werkte je in een groepje, beschrijf dan hoe de samenwerking was. Beschrijf ook wat je van de opdracht vindt en wat je er van geleerd hebt.

Wat moet er in de conclusie staan?

In je conclusie geef je aan welke bevindingen je hebt gedaan door middel van je onderzoek. Er kan ook in staan welke aanbevelingen je doet naar aanleiding van je onderzoek en welk onderzoek er op dit gebied nog meer mogelijk is in de toekomst. In de conclusie wordt geen nieuwe informatie meer beschreven.

Waar moeten aanbevelingen aan voldoen?

Waar moeten aanbevelingen aan voldoen?

  • is voorgekomen op basis van de analyse van de resultaten en de conclusie;
  • draagt bij aan de oplossing van het probleem waar onderzoek naar gedaan wordt;
  • is helder en concreet geformuleerd;
  • maakt duidelijk wat de actie moet opleveren;

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven