Wat moet een sociaal werker kunnen?

Wat moet een sociaal werker kunnen?

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Methodisch werken.
  • Communicatieve vaardigheden.
  • Stressbestendigheid.
  • Samenwerken.
  • Inlevingsvermogen.
  • Organisatievermogen.
  • Professionele houding.
  • Flexibiliteit.

Waar moet een social worker aan voldoen?

Je hebt een open houding, bouwt een vertrouwensrelatie op, geeft ruimte en vraagt dóór naar verwachtingen, wensen en mogelijkheden. Als sociaal werker Maatschappelijke Ondersteuning versterk je de eigen kracht van een persoon en diens omgeving om gezamenlijk oplossingen voor hun vragen te vinden.

Welke doelgroepen sociaal werk?

Omschrijving doelgroep Iedereen van gezinnen tot jongeren, ouderen maar ook bijzondere doelgroepen: mensen met een migratieachtergrond, personen met een handicap, mensen in armoede en mensen verblijvend in welzijnsinstellingen, ….

Wat is de missie van het sociaal werk?

Sociaal werk versterkt veerkracht, weerbaarheid, zelfbeschikking, sociale inclusie en sociale cohesie met als doel het welzijn van mensen te bevorderen. Dat doet sociaal werk door te werken aan factoren op het niveau van het individu, de gemeenschap en de samenleving (micro-, meso- en macroniveau).

Hoe gaat een sociaal werker het contact met de ander aan?

‘Vakmanschap gaat vooral over contact maken. Je moet contact hebben met jezelf en met de samenleving, weten wat er speelt. Je moet contact maken met de doelgroep, en met de mensen met wie je samenwerkt. Daarbij gaat het steeds om gedrag en houding.

Met wie werkt een sociaal werker samen?

Je werkt samen met jouw cliënten en vrijwilligers. Maar ook met andere professionals, bijvoorbeeld van de ggz, politie, GGD, de ouderenzorg of het onderwijs. Als sociaal werker kun je ook activiteiten organiseren in wijken, buurten of dorpen voor mensen met een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving.

Welke sector is sociaal werk?

Sociaal werkers werken in verschillende branches: sociaal werk, jeugdzorg, wonen, onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg enzovoort en onder verschillende functienamen zoals: buurtcoach, sociaal makelaar, kwartiermaker, begeleider statushouder, ambulant begeleide, budgetcoach, begeleider statushouders.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven