Inhoudsopgave
Wat is de Wet op passend onderwijs?
Het doel van de Wet passend onderwijs is dat alle kinderen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben.
Wie is verantwoordelijk voor het passend onderwijs?
Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.
Wat is samenwerkingsverband passend onderwijs?
Om ervoor te zorgen dat er voor alle leerlingen passend onderwijs is, werken scholen samen in een samenwerkingsverband passend onderwijs. Alle scholen zijn hier verplicht bij aangesloten. Samen maken zij een ondersteuningsplan.
Welke instanties zijn betrokken bij passend onderwijs?
Het Samenwerkingsverband Leiden, Primair Passend onderwijs (PPO) (onderwijsadviseurs- en specialisten). De Onderwijsadviesdienst (psychologen/ orthopedagogen). Zij adviseren/begeleiden en geven de school advies na diagnose.. Ook bieden zij ondersteuning bij vragen over de ontwikkeling van het leren bij kinderen.
Wat is passend primair onderwijs?
Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijk onderwijsaanbod. Passend onderwijs is onderwijs dat uitgaat van de mogelijkheden van leerlingen, rekening houdt met hun beperkingen en aansluit bij wat ze nodig hebben.
Wat is zorgplicht passend onderwijs?
Zorgplicht scholen Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld. De school zoekt in overleg met de ouders een passende plek.
Waarom is de wet passend onderwijs ingevoerd?
Het doel van de Wet passend onderwijs is dat voor alle leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte zo passend mogelijk onderwijs wordt gerealiseerd. De wet gaat over het stelsel van voorzieningen voor leerlingen, die extra ondersteuning nodig hebben in het funderend onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs.
Wat doet het SWV?
Ondersteuning en overplaatsing Het samenwerkingsverband gaat over de toewijzing van extra hulp op school. De school waar uw kind staat ingeschreven doet hiervoor een aanvraag. Het samenwerkingsverband beslist dan op basis van het ondersteuningsplan hoe zij uw kind het beste kunnen helpen.
Welke doelen heeft de overheid voor ogen met passend onderwijs?
Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen.
Wat is handelingsgericht werken in passend onderwijs?
Handelingsgericht werken (HGW) is een doelgerichte, systematische, cyclische en transparante manier van werken waarbij leerkrachten het onderwijs afstemmen op de onderwijsbehoeften en de omgeving van de leerling. Op deze manier maken leerkrachten passend onderwijs mogelijk.
Wat doet de PPO?
De adviseurs en onderwijsspecialisten van het samenwerkingsverband PPO zijn beschikbaar voor vraagverheldering en ondersteuning bij de zoektocht met ouders naar de best passende ondersteuning voor hun kind.
Hoe is passend onderwijs ontstaan?
Het passend onderwijs is ontstaan met als doel dat kinderen gewoon naar een middelbare school toe kunnen bij hen in de buurt, maar dat zij wel de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.