Wat kan je doen tegen pijn in je nek?

Wat kan je doen tegen pijn in je nek?

De belangrijkste adviezen zijn:

  1. Blijf (voorzichtig) bewegen, ook als het wat pijn doet. Zo voorkom je dat je nek stijf wordt.
  2. Nekpijn gaat vaak vanzelf over.
  3. Bel de huisarts als je bij nekpijn last hebt van koorts, sufheid, vaak overgeven of veel hoofdpijn met een stijve nek.

Hoe lang duurt spierpijn in nek?

Hoe lang een stijve nek duurt, is per persoon verschillend. De meeste gewone nekpijn gaat vanzelf weer over. Meestal nemen de pijn en stijfheid binnen twee tot zes weken af. Vaak neemt de pijn met behulp van een fysiotherapeut of manueel therapeut sneller af en wordt de nek sneller weer soepel.

Hoe krijg je een stijve nek?

Een stijve nek heeft vaak een onschuldige oorzaak zoals kou op je spieren, het maken van een onverwachte beweging, stress, te zware belasting van de nekspieren, griep of een verrekking. Bij minder dan twee procent van de mensen met een pijnlijke nek is de oorzaak minder onschuldig, zoals een hernia of whiplash.

Wat te doen bij nekpijn na slapen?

Een evenwichtige slaaphouding om nekpijn na het slapen te voorkomen, betekent concreet dat uw hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde liggen. Doordat uw wervelkolom een neutrale positie aanhoudt, vermijdt u dat uw nekspieren zich ’s nachts aanspannen, waardoor de kans op nekpijn aanzienlijk verlaagt.

Hoe lang kan nekpijn duren?

Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden.

Hoe lang heb je last van een stijve nek?

Een stijve nek is in sommige gevallen na een aantal dagen voorbij, maar het kan twee tot zes weken aanhouden voordat de stijfheid in de nek helemaal over is. Mochten jouw klachten niet over gaan of worden de klachten juist erger worden, dan kan er een andere oorzaak voor de klachten bestaan.

Is een stijve nek gevaarlijk?

Als je nekspieren verkrampen, kun je een stijve nek krijgen: voelt stijf en pijnlijk als je hem beweegt. Is op zich niet ernstig, maar het kan ook een symptoom zijn van hersenvliesontsteking.

Hoe kan ik mijn nekspieren versterken?

Beide armen gestrekt achter lichaam brengen (handen in elkaar gekruist), borst naar voor en schouders naar achter en beneden trekken. Hoofd zijwaarts draaien en vervolgens kin verder naar borst (beneden) trekken met hand tot rek gevoeld wordt aan tegenovergestelde zijde nek – schouder achteraan.

Hoe te liggen bij nekpijn?

De beste houding voor de nek is zijligging met gebruik van een goed hoofdkussen en een lichaamskussen (body pillow). Door het Mikoala Body Pillow ligt de romp niet naar voren gedraaid zoals bij de stabiele zijligging. De wervelkolom en de nek liggen in een neutrale stand.

Welke slaaphouding bij nekpijn?

Beste slaaphouding bij nekklachten Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.

Hoe voorkom je nekpijn?

Neem verder regelmatig een pauze en doe dan wat nek- en schouderoefeningen. Naast nekpijn kunnen ook hoofdpijn, gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de bovenrug of armen ontstaan bij een whiplash. De arts zal pijnstillers voorschrijven en eventueel een nekkraag om de nekspieren te ontlasten.

Kan de nekspieren stijf worden?

De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof uw nek vast zit. Het kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan. We noemen dit ‘torticollis’.

Wat kan de nek pijn doen?

Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten, kan de nek pijn doen. Of tocht en kou een rol spelen is niet zeker. Stijve spieren: U kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof uw nek vast zit.

Welke tips zijn nog zoal nuttig ter behandeling van nekpijn?

Om nekpijn en nekklachten te voorkomen kunnen massage en ontspannende nekoefeningen zinvol zijn. Ook het dragen van een nekbrace of een warmtekussen kan de spieren van de nek wat meer ondersteuning geven waardoor de kans op nekklachten een heel stuk kleiner wordt. Welke tips zijn nog zoal nuttig ter behandeling van nekpijn?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven