Welke klachten bij verzakking?

Welke klachten bij verzakking?

Wat merk ik van een verzakking?

  • U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt.
  • U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
  • U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen.
  • U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.
  • U kunt uw plas of poep niet ophouden.

Kan een verzakking buikpijn veroorzaken?

De klachten die vrouwen met een verzakking (ook wel genitale prolaps genoemd) kunnen ervaren, variëren van het gevoel van een drukkende ‘bal’ in de schede, lage rug- of buikpijn aan het einde van de dag tot het buiten de vagina voelen van de vaginawanden en baarmoedermond.

Wat is een uitgezakte darm?

Bij een anale prolaps betekent dit dat een gedeelte van de endeldarm door de anus naar buiten is uitgezakt. De dikke darm gaat over in de endeldarm (rectum). De endeldarm ligt vlak boven de anus en is een tijdelijke opslagplaats voor ontlasting. Als er ontlasting in de endeldarm komt, ontstaat het gevoel van aandrang.

Hoe ontstaat verzakking?

Oorzaak verzakking Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.

Wat zijn de mogelijkheden bij een verzakking?

Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: voorwandplastiek.

Kan een verzakking blaasontsteking veroorzaken?

Er kan urineverlies optreden op momenten dat uw blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen. Ook pijn in onderrug, pijn bij het vrijen en het vaak hebben van een blaasontsteking kunnen een symptoom zijn van een blaasverzakking.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Bij een verzakking kunt u een zwaar gevoel in uw vagina hebben. Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag.

Kunnen darmen op je blaas drukken?

Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. Dit kan verschillende klachten geven. Het kan leiden tot pijn onder in de buik, maar er kunnen ook problemen ontstaan met ontlasting en plassen. Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken.

Hoe voelt een verzakte endeldarm?

U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, door rust verminderen ze meestal.

Kan een verzakking terug komen?

De verzakking komt bij 2 tot 4 op de 10 vrouwen (20-40%) weer terug. De klachten zijn vaak minder ernstig dan eerder. Een verzakking kan al vrij snel na een operatie terugkomen, maar soms ook pas na jaren. Hoe ernstiger de verzakking was bij de eerste operatie, hoe groter de kans dat een verzakking weer terugkomt.

Hoe wordt verzakking vastgesteld?

Met behulp van lichamelijk onderzoek kan de huisarts het type en de ernst van de verzakking vaststellen. Daarnaast dient het lichamelijk onderzoek om weinig voorkomende afwijkingen op te sporen die een oorzaak kunnen zijn voor de verzakking, zoals tumoren in het kleine bekken.

Wat kun je zelf doen tegen een verzakking?

Tips bij een verzakking!

  1. Buikdrukregulatie. Super super belangrijk!
  2. Drink voldoende. Voor volwassenen betekent het dat je 1,5 tot 2 liter moet drinken per dag.
  3. Eet vezelrijk.
  4. Eet rustig en regelmatig.
  5. Adem laag, gebruik je buikademhaling.
  6. Zorg voor voldoende beweging.
  7. Zorg voor voldoende ontspanning.
  8. Toilethouding.

Kan huisarts verzakking zien?

De huisarts zal net als de bekkenfysiotherapeut je vragen stellen. Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Kan een verzakking rugpijn veroorzaken?

Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken van een verzakking.

Hoe herken je een verzakking na bevalling?

Heb je een drukkend gevoel in je bekken, voel je een bobbel bij je vagina of heb je last van urineverlies? Er is een kans dat je tijdens je zwangerschap of bevalling een verzakking hebt opgelopen.

Hoe weet je dat je een verzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven