Wat is waarde toevoegende tijd?

Wat is waarde toevoegende tijd?

Berekening PCE: de ratio toegevoegde waarde tijd (value add time, VAT) ten opzichte van de totale doorlooptijd (DLT) = PCE = Proces Cycle Efficiency = VAT/DLT. In dit voorbeeld duurt de eerste processtap 30 seconden en de tweede duurt 20 seconden. Hiertussen ligt het product 120 seconden te wachten.

Wat is waardetoevoegende tijd?

Waardetoevoegend Dit zijn activiteiten die rechtstreeks klantwaarde toevoegen aan het product of dienst. Lean gebruikt daar de volgende strenge voorwaarden voor: De klant moet voor de activiteit willen betalen. Het product of de dienst wordt door de activiteit getransformeerd.

Hoe maak je een value map?

Een Value Stream Map is eenvoudig te maken.

  1. Start met Post-it’s op een whiteboard.
  2. Maak een hoekje voor de leverancier en een hoekje voor de klant.
  3. Geef op groene Post-it’s aan wat de waardetoevoegende processen zijn en op rode de wijze waarop het proces wordt aangestuurd.
  4. Noteer onderin de benodigde processtappen.

Wat zijn de 7 verspillingen?

Maar wat zijn nu precies de zeven verspillingen van Lean Manufacturing. Dit zijn ook wel de volgende: Transport, Inventory, Motion, Waiting, Over Processing, Over Production en Defects.

Wat betekent Waardestroom?

De Value Stream Een waardestroom is de verzameling van activiteiten die nodig zijn om een product of service te produceren/leveren en uiteindelijk te bezorgen bij de klant.

Wat is PCE Lean?

De PCE (Proces Cycle Efficiency) is de (gemiddelde) tijd van de waarde toevoegende stappen in het betreffende proces, gedeeld door de (gemiddelde) totale procesduur. De noemer van de formule (totale doorlooptijd) bevat dus zowel de waarde toevoegende tijden en de niet waarde toevoegende tijden, waaronder verspilling.

Wat is een verspilling Lean?

Verspilling (waste) is alles wat geen waarde toevoegt aan het product of de dienst in de ogen van de klant. Alle processtappen kosten tijd en geld. Binnen Lean zijn er overigens ook activiteiten waarvoor de klant niet wil betalen, maar die wel noodzakelijk zijn voor de waardetoevoegende activiteiten.

Hoe stel je een VSM op?

Om zelf aan de slag te gaan met het opstellen Value Stream Map kun je de onderstaande stappen volgen:

  1. Zet alle stappen in het proces op volgorde van begin tot eind;
  2. Maak een diagram waarin elke stap een eigen vak heeft;
  3. Bereken de tijd die elke stap kost om af te ronden en zet deze in de vakken;

Wat staat er in een Value Stream Map?

Een Value Stream Map is een datarijke procesmap. De productstroom, de procesflow, wordt zichtbaar gemaakt en aangevuld met data en andere relevante informatie. De VSM geeft een overzicht hoe een product door het proces naar de klant stroomt, het geeft inzicht in de verspillingen en in overbodige processtappen.

Welke verspillingen zijn er?

Het doel is uiteindelijk dat je waarde toe kan voegen voor de klant.

  • Verspilling 1: wachten. Wachten wordt veroorzaakt door een proces wat niet goed doorloopt.
  • Verspilling 2: overbewerking.
  • Verspilling 4: transport.
  • Verspilling 5: fouten.
  • Verspilling 6: overproductie.
  • Verspilling 7: beweging.
  • Verspilling 8: talent.

Wat is waste in Lean?

Wat is een Waardestroom Lean?

Waardestroom analyse of Value Stream Mapping (VSM) is een belangrijk hulpmiddel om processen te verbeteren. Het is een LEAN techniek die gebruikt wordt om in processen verspilling en niet-waarde-toevoegende activiteiten te visualiseren en te kwantificeren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven