Inhoudsopgave
Wie erft van echtgenoot?
De weduwe of weduwnaar krijgt de hele gemeenschap (en de goederen in mede-eigendom) in volle eigendom en het vruchtgebruik van de eigen goederen van de huwelijkspartner. De blote eigendom van die goederen gaat naar de familie van de overledene.
Wie erft wat bij wettelijk stelsel?
In het wettelijk erfrecht zal de volledige nalatenschap toekomen aan de langstlevende echtgenoot in vruchtgebruik en aan de kinderen in blote eigendom. Het recht van vruchtgebruik houdt in dat de langstlevende echtgenoot gerechtigd is op de inkomsten van het vermogen, m.n. de interesten, dividenden, huurgelden…
Wat met erfenis bij huwelijk?
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Wat betekent Huwelijksstelsel?
Het huwelijkscontract is een akte waarin toekomstige echtgenoten hun huwelijksvermogensstelsel kunnen regelen. Deze akte moet opgemaakt worden door een notaris. In het contract kunnen zij: de economische en financiële betrekkingen tussen elkaar vastleggen.
Wie erft er bij overlijden?
Bij een wettelijke verdeling gaat de volledige nalatenschap naar de langstlevende echtgenoot/geregistreerd partner. Dit betekent niet dat de kinderen onterft zijn. De kinderen krijgen namelijk een vordering in geld die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende.
Wie erft wat bij gemeenschap van goederen?
Algehele gemeenschap van goederen De beide partners stemmen dus toe dat alle goederen en schulden die ze beschikken tot de gemeenschap behoren. Bij een overlijden wordt het gemeenschappelijke vermogen in twee gelijke delen opgesplitst.
Wat met een erfenis bij scheiding?
Bij scheiding van goederen blijft de erfenis eigen en is dit ook zo voor de opbrengsten ervan. Bij gemeenschap van goederen blijft de erfenis eigen maar vallen de opbrengsten in gemeenschap. Onderwerp van bemiddeling is vaak de bestemming die aan de erfenis is gegeven.