Wat te doen bij pensioen werkgever?

Wat te doen bij pensioen werkgever?

Ik ben werknemer. Moet ik mijn ontslag geven bij m’n werkgever? Indien je op pensioen wenst te gaan dien je je arbeidsovereenkomst te beëindigen. Voor het beëindiging van de arbeidsovereenkomst vanwege rustpensioen, volg je de normale regels voor de berekening van de opzeggingstermijn, uitgaande van de werknemer.

Kan een werkgever je verplichten om op pensioen te gaan?

Vandaag ligt de wettelijke pensioenleeftijd op 65 jaar. In 2025 wordt die opgetrokken tot 66 jaar en in 2030 tot 67. Maar niemand verplicht u om op uw 65ste met pensioen te gaan. Als uw werkgever daarmee akkoord gaat, kunt u gewoon blijven werken.

Hoe werkgever verwittigen bij pensioen?

Als u met pensioen gaat wegens lichamelijke ongeschiktheid, moet u niets doen. Uw werkgever en de Pensioendienst worden automatisch verwittigd. Ethias beheert het pensioendossier van sommige ambtenaren. Als uw pensioendossier door Ethias wordt beheerd, moet u zich tot uw werkgever te wenden.

Wat moet ik doen om op pensioen te gaan?

Als je pensioen door FPD berekend wordt, kan je je aanvraag rechtstreeks bij FPD indienen:

  1. via het formulier ‘Aanvraag rustpensioen’. Je verkrijgt dit formulier: in de pensioenpunten; door naar het speciale nummer Pensioenen 1765 (gratis) te bellen.
  2. via de website www.pensioenaanvraag.be .

Wat is een pensioenstelsel?

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers: AOW, aanvullende pensioenopbouw via de werkgever en aanvullende, individuele pensioenverzekeringen.

Hoeveel krijg ik als ik met pensioen ga?

Voor gehuwden en samenwonenden is dit 835.04 euro bruto per persoon per maand. Alleenstaanden krijgen 1215.81 euro. Meer bedragen vindt u in dit artikel. De meeste mensen bouwen naast AOW een aanvullend pensioen op, zelfstandig of via hun werkgever.

Kan een werkloze met vervroegd pensioen?

Werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT of het vroegere brugpensioen) waarvoor u een uitkering van de RVA ontvangt, telt mee voor uw pensioen als werknemer. Als u een uitkering van de RVA krijgt, dan telt uw SWT-periode mee om te zien of u vroeger met pensioen kunt gaan.

Hoeveel jaren werken voor vol pension?

Een volledige loopbaan – goed voor een volledig rustpensioen – bedraagt volgens de wet 45 jaar. Maar u kunt met “vervroegd pensioen” vanaf 63 als u een loopbaan heeft van 42 jaar. Wie 43 jaar gewerkt heeft, mag op 61 met pensioen en voor wie 44 jaar gewerkt heeft, is 60 jaar de minimumleeftijd.

Wie geeft ontslag bij pensioen?

Het wettelijk pensioen Wanneer de volgens de normale regels berekende termijn langer is, zal deze dus teruggebracht worden tot 26 weken. In de praktijk gebeurt het vaak dat medewerker en werkgever de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord beëindigen.

Wat is het bedrag van mijn pensioen?

Pensioenen

Jaarbedrag
Minimum rustpensioen als gezin € 20.686,27
Minimum rustpensioen als alleenstaande € 16.554,23
Minimum overlevingspensioen € 16.333,00
Minimum overgangsuitkering € 16.333,00

Hoe lang van te voren moet ik mijn pensioen aanvragen?

Dat doet u op z’n vroegst 6 maanden voordat u met pensioen wilt gaan. Wij raden u aan om uw pensioen uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan te vragen. In Mijn pensioenplan berekent u eerst uw mogelijkheden. Maakt u een plan dat binnen 6 maanden ingaat, dan kunt u meteen uw pensioen aanvragen.

Wat houdt nieuwe pensioenstelsel in?

Werkgevers, werknemers en overheid werken aan een nieuw pensioenstelsel. Jonge en oudere werknemers betalen evenveel premie en bouwen evenveel pensioenrechten op. De premie van jongeren kan langer worden belegd en levert daardoor meer op. Dit systeem werkt goed als iedereen zijn hele leven bij dezelfde werkgever werkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven