Inhoudsopgave
Waarom geen statiegeld op plastic?
Daartegenover staat een betere verkoopprijs voor materialen, omdat de ingeleverde flesjes en blikjes minder vervuild zijn dan wanneer ze samen met andere plastics worden ingezameld. De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval.
Wat gebeurt er met plastic statiegeld flessen?
De flessen die kapot of beschadigd zijn, worden er uitgehaald. Deze flessen gaan naar de fabriek. Van de scherven van de glazen flessen en het plastic van de plastic flessen maken ze weer nieuwe flessen. Daarom kost het hervullen van verpakkingen die terug zijn gebracht bijna geen nieuw materiaal.
Waarom statiegeld op blikjes?
Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.”
Wat wordt er met lege flessen gedaan?
In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Daarna gaan ze naar een retourencentrum waardoor ze worden gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
Wat gebeurt er met plastic flesjes?
Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaan alle PET-flessen die we in Nederland op de markt brengen uit ten minste 50% gerecycled PET. Om PET te recyclen is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET.
Waar gaat statiegeld naartoe?
Statiegeld blijft plakken bij de producent van plastic flessen. Die stichting keert het statiegeld weer uit aan de supermarkt, van wie jij je geld terug zou hebben gekregen. Kortom, het statiegeld voor niet-ingeleverde flessen blijft plakken bij de producent.
Waar kun je plastic flesjes inleveren?
Inleveren plastic flessen Op plastic petflessen groter dan 1 liter zit statiegeld. U kunt deze statiegeldflessen inleveren bij supermarkten die statiegeldflessen verkopen. Flessen kunnen dan als grondstof dienen voor nieuwe flessen.
Waar lege flesjes inleveren?
Ook tankstations langs de snelweg nemen de lege flesjes in toenemende mate in. Later komen er ook innamepunten bij bemande verkooppunten op NS-stations. Horecazaken en kleine bedrijven hoeven de kleine flesjes niet in te zamelen.
Waarom is in Nederland statiegeld op flessen ingevoerd?
Het doel is het tegengaan dat de verpakkingen in het milieu terechtkomen, en/of dat ze als restafval worden ingeleverd. Bij bijvoorbeeld nascheiding van plastic is het laatste niet van toepassing op plastic flessen, maar het eerste nog wel.
Hebben blikjes statiegeld?
In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat dat ook op de kleine flesjes statiegeld moest komen, om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Ook daarbij gaat het om 15 cent per stuk.
Waar lege plastic flesjes inleveren?
Waar kun je alle lege flessen inleveren?
Moeten de flessen worden ingeleverd waar ze gekocht zijn? Nee, het is één nationaal inleversysteem. De consument kan de statiegeldflessen inleveren bij alle innamepunten als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat! Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen gekocht heeft.