Inhoudsopgave
- 1 Hoe wordt een bestemmingsplan vastgesteld?
- 2 Waar vind ik het bestemmingsplan?
- 3 Wat houd een bestemmingsplan in?
- 4 Welke bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding en vaststelling van een bestemmingsplan?
- 5 Hoe weet ik wat mijn bouwblok is?
- 6 Wie stelt plannen op en wie bepaald of die plannen wel of niet worden uitgevoerd hoe bepalen ze dat?
- 7 Waar kan je bestemmingsplan opvragen?
- 8 Hoe verloopt een bestemmingsplanprocedure?
Hoe wordt een bestemmingsplan vastgesteld?
De gemeente beoordeelt de binnengekomen zienswijzen en past eventueel het ontwerpbestemmingsplan aan. De gemeenteraad neemt een besluit over het ontwerpbestemmingsplan. Dit gebeurt binnen 12 weken nadat het plan ter inzage heeft gelegen. Als de gemeenteraad akkoord is, wordt het bestemmingsplan officieel vastgesteld.
Waar vind ik het bestemmingsplan?
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
Hoe wordt bouwvlak bepaald?
Ieder bouwplan wordt door de gemeente getoetst op het bestemmingsplan. Dit loopt vooruit op een nieuw bestemmingsplan. Op een perceel mag uitsluitend gebouwd worden als op de verbeelding/plankaart een bouwblok (of bouwvlak) is aangegeven.
Is een bestemmingsplan een besluit?
Een besluit is in de Nederlandse wetgeving een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking zijn een verordening of een bestemmingsplan.
Wat houd een bestemmingsplan in?
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied. Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument. Het Rijk en de provincie kunnen ook bestemmingsplannen opstellen.
Welke bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding en vaststelling van een bestemmingsplan?
Het college van burgemeester en wethouders bereidt het bestemmingsplan voor. De basis hiervoor ligt in artikel 160, lid 1, onder b, Gemeentewet. Zie in het verlengde hiervan artikel 1.2.1 Besluit ruimtelijke ordening. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast.
Waar kan ik het bouwvlak vinden?
Bij het online omgevingsloket kun je checken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. In het bestemmingsplan kun je lezen of de locatie überhaupt een woonbestemming heeft en wat de regels zijn voor bebouwing. In een Bestemmingsrapport lees je o.a. de regels voor een enkelbestemming, het bouwvlak en de bouwhoogte.
Wat is een bestemmingsplan gemeente Amsterdam?
In een bestemmingsplan staan de regels van de gemeente over (ver)bouwen, het gebruik van gebouwen en het (grond)gebied van de gemeente. Bekijk hier hoe u een bestemmingsplan kunt inzien en wat het verschil is met een ontwerpbestemmingsplan.
Hoe weet ik wat mijn bouwblok is?
Wie stelt plannen op en wie bepaald of die plannen wel of niet worden uitgevoerd hoe bepalen ze dat?
Vastgesteld plan Na vaststelling door de gemeenteraad wordt gesproken van een vastgesteld bestemmingsplan. Het vastgesteld plan treedt na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij er een verzoek om voorlopige voorziening (een schorsingsverzoek) is ingediend bij de Raad van State.
Is een APV een besluit?
Sommige besluiten, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente, zijn uitgesloten van bezwaar en beroep. In het geval dat er tegen een besluit geen bezwaar of beroep mogelijk is, kunt u soms toch nog via de burgerlijke rechter een schadevergoeding krijgen.
Wat onderscheid een beschikking van een besluit?
Een beschikking is een besluit voor een individueel of voor een concreet geval. Bijvoorbeeld de beslissing op de aanvraag van een vergunning of ontheffing. Het tegenovergestelde van een beschikking is het besluit van algemene strekking. Deze is gericht op de gevolgen voor een groep gevallen.
Waar kan je bestemmingsplan opvragen?
Bestemmingsplan opvragen. Je kunt het bestemmingsplan van jouw gemeente online opvragen op ruimtelijkeplannen.nl. Vaak staan bestemmingsplannen ook op de website van de gemeente. Een papieren versie van het bestemmingsplan kun je bekijken op het gemeentehuis of stadskantoor. Je kunt een kopie laten maken, maar dat kost meestal wel geld.
Hoe verloopt een bestemmingsplanprocedure?
Hoe verloopt de procedure van een bestemmingsplan? Een bestemmingsplanprocedure bestaat – in de meest uitgebreide vorm – uit de volgende stappen: principeverzoek. voorontwerpbestemmingsplan. inspraak en overleg. ontwerpbestemmingsplan. zienswijzen. vastgesteld bestemmingsplan. beroep en voorlopige voorziening.
Wanneer start de vaststelling van het bestemmingsplan?
Nadat de ingekomen zienswijzen zijn beantwoord, stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast. Bij ongewijzigde vaststelling wordt het vaststellingsbesluit binnen twee weken gepubliceerd. Bij gewijzigde vaststelling vindt dit na maximaal zeven weken plaats. Na publicatie start de beroepstermijn van zes weken.