Welk nummer moet u op reis in de Europese Unie bellen om de brandweer de politie of de ambulancedienst te bellen?

Welk nummer moet u op reis in de Europese Unie bellen om de brandweer de politie of de ambulancedienst te bellen?

U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.

Wat betekent 112?

U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf.

Waar kan je 112 bellen?

Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een medisch team of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.

Welk nummer voor ziekenwagen?

Je mag naar “100” of “101” bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt.

Kan je 911 bellen in Nederland?

Een noodoproep heeft een totaal andere status (hoogste prioriteit) binnen een GSM (of UMTS) netwerk. De operator zet deze oproep zelf door naar het landelijke noodnummer. Dus een Amerikaan die in Nederland 911 probeert te bellen komt gewoon middels een noodoproep bij 112 uit.

Wat is het verschil tussen 100 en 112?

Het nummer 112 bel je bij een noodsituatie. Je komt terecht bij de provinciale 100-centrale van de hulpdiensten, die de politie, de brandweer of een medisch team ter plaatse kunnen sturen. Op termijn zal 112 de nummers 100 en 101 vervangen.

Hoe moet ik 112 bellen?

Je mag naar “100” of “101” bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt….Dit wil de operator van je horen:

  • de juiste locatie (gemeente, straat en huisnummer, kruispunt, kilometerpaal,…);
  • wat er precies gebeurd is (band, ongeval, inbraak, hartaanval,…);
  • of er gewonden zijn;
  • wie je bent.

Waarom heet 112 112?

Het centrale alarmnummer werd in 1990 algemeen ingevoerd, maar het werd in 06-11 veranderd, omdat de internationale toegangscode van 09 in 00 veranderd werd. In 1997 werd het Nederlandse alarmnummer in 112 veranderd. Dit nummer is inmiddels in vrijwel alle Europese landen actief.

Wat gebeurt er als je 112 belt?

Als je 112 belt krijg je een algemene 112-centralist aan de lijn. De centralist vraagt waar je bent en of je ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Daarna krijg je de juiste hulporganisatie aan de telefoon.

Kun je altijd 112 bellen?

Bellen naar 112 is bovendien gratis. Ook zonder simkaart of met een ongeldige simkaart kun je het alarmnummer bellen. Hierdoor kun je altijd 112 bellen, ook als je bij je eigen provider geen bereik hebt. Alle 112-oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.

Welke professionele hulpverleners kun je via 112 inschakelen?

Het noodnummer 112 mag gebeld worden bellen wanneer je denkt dat met spoed politie, brandweer of ambulancezorg nodig is. Een ambulance kan nodig zijn als je denkt dat iemand in levensgevaar is. Bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of een andere levensbedreigende situatie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven