Inhoudsopgave
- 1 Wat als werkgever afspraken niet nakomt?
- 2 Welke afspraken komen er altijd terug in de arbeidsovereenkomst?
- 3 Wat als mijn werkgever zich niet aan de Coronamaatregelen houd?
- 4 Is een werkgever verplicht om een cao te hebben?
- 5 Kan een vaststellingsovereenkomst ontbonden worden?
- 6 Welke acties zijn er bij niet nakoming?
Wat als werkgever afspraken niet nakomt?
Ontbinding wegens wanprestatie Het verzuimen van de verplichting(en) kan zo ernstig zijn dat het verzuim een ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt. De wanprestatie van de werknemer zal doorgaans zo ernstig moeten zijn dat de werkgever de arbeidsovereenkomst laat ontbinden.
Welke afspraken komen er altijd terug in de arbeidsovereenkomst?
Onder het arbeidsrecht vallen alle afspraken die een werkgever en een werknemer met elkaar maken. Deze afspraken worden meestal vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst komen de afspraken te staan over werkdagen- en tijden, je functie, salaris, vrije dagen enzovoort.
Wat als vaststellingsovereenkomst niet wordt nagekomen?
Na het sluiten van de vaststellingsovereenkomst, moet elke partij zich eraan houden. Wordt dat niet gedaan, dan kan dat in beginsel via de rechter worden afgedwongen. Een vaststellingsovereenkomst kan ten slotte in geval van niet nakoming worden ontbonden volgens de gebruikelijke regels.
Wat te doen bij contractbreuk?
Wanneer uw contractspartij contractbreuk/wanprestatie pleegt, heeft u een aantal mogelijkheden, afhankelijk van het precieze geval….In het kort zijn dat:
- Het vragen om nakoming van de overeenkomst;
- Opschorting van uw eigen verplichtingen;
- Ontbinding van de overeenkomst;
- Schadevergoeding eisen.
Wat als mijn werkgever zich niet aan de Coronamaatregelen houd?
Houdt uw werkgever zich niet aan de afspraken? Dan kan UWV bepalen dat u ook na 2 jaar ziekte, recht houdt op loon. Tijdens de coronacrisis moet u zich ten minste houden aan de volgende afspraken: U moet nog steeds komen werken op de afgesproken tijden.
Is een werkgever verplicht om een cao te hebben?
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Heb ik recht op vaste werkdagen?
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Welke dingen staan altijd in een contract?
In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen jou als werknemer en de werkgever. Wat voor werk ga je doen, hoeveel uur, op welke dagen en tijden en wat staat hier tegenover (salaris). Mocht er een cao van toepassing zijn, dan staat dit ook in de arbeidsovereenkomst.
Kan een vaststellingsovereenkomst ontbonden worden?
De werkgever is verplicht om je in de vaststellingsovereenkomst te wijzen op het recht dat je deze binnen 14 dagen kan ontbinden. Als je een vaststellingsovereenkomst ontbindt en vervolgens sluit je binnen zes maanden een nieuwe, dan mag je die tweede vaststellingsovereenkomst niet meer binnen 14 dagen ontbinden.
Welke acties zijn er bij niet nakoming?
Hieronder een selectie van de mogelijkheden.
- Ingebrekestelling (en nakoming) U dient eerst uw wederpartij een bericht te sturen waarin u hem een redelijke termijn geeft om alsnog de overeenkomst na te komen.
- Ontbinding en (vervangende) schadevergoeding.
- Opschorting.
- Nakoming.
- Beslag.
- Overeenkomst.
- Rechter.
Wat te doen bij wanprestatie?
Wanneer er wanprestatie is gepleegd zijn er enkele oplossingen voorhanden. Dit zijn: nakoming met schadevergoeding, vervangende schadevergoeding, opschorting van de verplichtingen en het ontbinden van de overeenkomst.
Welke schade wordt vergoed bij contractbreuk?
Schadevergoeding contractbreuk Om na te gaan welke schade er dient te worden vergoed, dient te worden gekeken naar de verhouding tussen partijen en de soort fout die gemaakt is. Artikel 1149 B.W. stelt in dat geval dat de schadevergoeding bestaat in het geleden verlies en de winstderving.