Inhoudsopgave
Wat zijn slikproblemen bij ouderen?
Als iemand ouder wordt, treden er veranderingen op in het slikken. Het kauwen van voedsel verloopt langzamer en moeilijker door krachtvermindering in de kauwspieren. Het coördineren van alle bewegingen wordt lastiger. Daarnaast kunnen problemen met het gebit er voor zorgen dat kauwen moeilijker gaat.
Wat doen tegen slikproblemen?
U kunt aangepast eten en drinken gebruiken. Een diëtist geeft advies. Sliktraining kan ook helpen. Soms is een operatie mogelijk om de ingang van de slokdarm wijder te maken.
Wat zijn kauw en slikproblemen?
Kauw- en slikproblemen kunnen op alle leeftijden voorkomen. Onder slikproblemen bij kinderen verstaan we: verslikken, moeite hebben met drinken uit de borst of fles en veel kokhalzen. Slikproblemen bij volwassenen kunnen zijn: Moeite hebben met het kauwen van voedsel.
Wat zijn de symptomen van slikproblemen?
Welke klachten komen voor bij slikproblemen?
- Hoesten tijdens het eten.
- Kokhalzen.
- Een brok in uw keel.
- Verlies van speeksel.
- Minder zin om te eten of afkeer van eten.
- Een slechte adem.
- Angst om te stikken.
- Vermagering.
Wat kun je eten als je moeite hebt met slikken?
U kunt gebruik maken van verse groenten, diepvriesgroenten of groenten uit blik of pot. Kies groenten die u goed fijn kunt maken zoals andijvie, bloemkool, broccoli, bietjes, doperwten, spinazie, spruitjes, witlof, wortelen.
Wat te eten als je moeilijk kan slikken?
Als vulling kunt u soepballetjes, vis en goed gaargekookte, fijngesneden groenten gebruiken; • kies zachte vleessoorten zoals gehakt, worst, fijngesneden varkens- en kippenvlees; • verwerk vlees fijngesneden in ragout of stoofschotel/ovenschotel; • gebruik veel jus of andere sauzen; • vermijd hard bakken of frituren; • …
Waardoor kan dysfagie veroorzaakt worden?
Wat is de oorzaak van een dysfagie? Dysfagie kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van een dysfagie is een hersenbloeding of een herseninfarct. Mensen met een dysfagie als gevolg hiervan hebben bijvoorbeeld moeite met het drinken van dunne dranken doordat de slikreflex vertraagd is.
Wat zijn kauw en slikproblemen dysfagie bij ondervoeding?
Het kan zijn dat u minder plezier heeft in eten en drinken en moeite heeft om voldoende te eten en te drinken. Kauwen en slikken is een ingewikkeld proces. Er zijn veel spieren bij betrokken: in uw lippen, tong, wangen, gehemelte, kaken en keel.
Wat kan de oorzaak zijn van je verslikken?
Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.