Welke rechten heb je als medebewoner?

Welke rechten heb je als medebewoner?

Het belangrijkste juridische kenmerk van een medebewoner is dat hij of zij nauwelijks rechten heeft binnen het huurrecht. Anders gezegd: een medebewoner heeft geen wettelijke rechten als het gaat om verblijf in de woning zolang de hoofdbewoner daar woont. Hij of zij verblijft daar uit coulance van de hoofdbewoner.

Hoe kan ik medebewoner worden?

U dient als medebewoner minimaal twee jaar uw hoofdverblijf in de woning te hebben; Er dient sprake te zijn van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Een duurzame gemeenschappelijke huishouding houdt in dat de bewoners van plan zijn langdurig samen te wonen.

Wat is Medebewoning?

Medebewoning (naast huurders) van een appartement.

Wat is het verschil tussen hoofdhuurder en medehuurder?

De hoofdhuurder staat op de huurovereenkomst, maar de medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten. U bent samen aansprakelijk voor eventuele huurschuld. En u deelt de verantwoordelijkheid voor aangebrachte veranderingen of schade aan de woning.

Heeft onderhuurder huurbescherming?

Bent u onderhuurder van een kamer? Dan geldt uw huurbescherming alleen voor de afspraken die u met de hoofdhuurder heeft. Huurt u een zelfstandige woning onder? Dan geldt uw huurbescherming ook voor de eigenaar of verhuurder van de woning.

Kan de huur omhoog bij samenwonen?

Het is best een logische gedachte, maar zo werkt het niet. Tenzij het anders in het huurcontract staat, mag u voor dezelfde huur bij elkaar intrekken.

Hoe lang moet je medehuurder zijn om hoofdhuurder te worden?

Het medehuurderschap mag niet worden aangevraagd met als doel om binnen een termijn van 2 jaar hoofdhuurder van de woning te worden.

Hoe kan je een huurhuis overnemen?

Nee, u kunt de woning niet overnemen van de huurder. Daar heeft u de verhuurder voor nodig en dat is in dit geval een Woningbouw vereniging en die hebben meestal een wachtlijst van vele jaren. De personen op de wachtlijst komen als eerste aan de beurt als van een woning de huur wordt opgezegd.

Wat houdt het woonrecht in?

Het huurrecht (woonrecht) is onderdeel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met huurovereenkomsten en is om deze reden terug te vinden in het zevende Burgerlijk Wetboek waar bijzondere overeenkomsten te vinden zijn.

Wat is een inwoning?

Bij inwoning (ook wel bekend als hospitaverhuur) verhuurt een bewoner een deel van zijn of haar woning aan een ander huishouden. Het inwonend huishouden woont in dit geval onzelfstandig. Er is sprake van een afhankelijke situatie ten opzichte van de hoofdhuurder of eigenaar-bewoner.

Wat is het verschil tussen inwonend en medehuurder?

Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.

Kan een hoofdhuurder een medehuurder op straat zetten?

Voor een huurwoning geldt eigenlijk hetzelfde. Als alleen jouw naam op het huurcontract staat en jij dus als enige de huurwoning huurt, dan mag je anderen zomaar de woning uitzetten. Dit kun je doen door een brief te versturen naar jouw ex-partner waarin je hem of haar een termijn geeft om te woning te verlaten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven