Inhoudsopgave
Waarom BHV verplicht?
BHV is verplicht voor elke werkgever in Nederland. De Arbowet in Nederland heeft besloten dat een bedrijf voorbereid moet zijn op een calamiteit zoals brand, eerste hulp en ontruiming van het gebouw. De werkgever moet zich laten ondersteunen door BHV’ers (bedrijfshulpverleners).
Is BHV verplicht in horeca?
Bedrijfshulpverlening (bhv) is de hulp die wordt verleend bij ongewenste gebeurtenissen in een organisatie, die de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers, maar ook gasten en andere aanwezigen bedreigen. Bedrijfshulpverlening is verplicht voor werkgevers in Nederland, ook in de horeca.
Wat is vanuit de Arbowet verplicht voor de BHV?
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV’ers aan te wijzen. De directeur/eigenaar van een bedrijf mag zelf ook als BHV’er optreden.
Wat valt er onder BHV?
Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV’er hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen.
Is Nibhv verplicht?
Nee, een BHV training hoeft niet NIBHV erkend te zijn. Volgens de Arbowet moet een organisatie BHV’ers aanstellen en aan kunnen tonen dat zij voldoende zijn geïnstrueerd.
Wat als er geen BHV er is?
Als blijkt dat een werkgever geen goed opgeleide BHV’ers in dienst heeft, of er onvoldoende BHV’ers aanwezig zijn, zal de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW, vroeger de arbeidsinspectie) een boete uitdelen.
Hoe vaak gaat een bedrijfshulpverlener op herhalingscursus?
Hoe vaak moet de BHV opleiding herhaald worden? In de wet staat geen termijn vastgelegd waarop een BHV herhaling cursus noodzakelijk is. In de wet staat wel dat het kennisniveau van de BHV afgestemd moet zijn op de risico’s die zijn vastgelegd in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Hoe lang is de BHV geldig?
Hoe lang is het BHV certificaat geldig? Het BHV Certificaat is 1 jaar geldig.
Is BHV verplicht voor ZZP er?
Heb je een eenmanszaak? Dan ben je in principe niet verplicht tot bhv. Wél ben je als zzp’er verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Let wel, dit betekent ook dat je geen stagiaires, vakantiehulpen of andere bezoekers bij jou binnen de organisatie mag laten werken.
Wat zijn maatgevende factoren BHV?
Maatgevende factoren de aard, grootte en ligging van de organisatie; de in de organisatie aanwezige gevaren (ook gevaren vanuit de omgeving) en de voor de organisatie maatgevende brandscenario’s; het terreurdreigingsniveau; het aantal aanwezige werknemers en anderen (inclusief de tijdstippen waarop zij aanwezig zijn);
Wat zijn restrisico’s BHV?
Restrisico’s zijn risico’s welke overblijven na het nemen van de maatregelen uit het plan van aanpak. Deze restrisico’s zijn niet volledig uit te sluiten. De BHV-organisatie dient dusdanig ingericht te zijn zodat zij adequaat kan handelen bij een ongeval, brand of andere calamiteit voortvloeiend uit de restrisico’s.