Inhoudsopgave
- 1 Wat betekent hematologisch?
- 2 Wat zijn hematologische aandoeningen?
- 3 Waarom naar een hematoloog?
- 4 Wat is hematologisch bloedonderzoek?
- 5 Wat zijn kwaadaardige aandoeningen?
- 6 Wat valt onder hematologische maligniteit?
- 7 Waarom prikken op leukocyten?
- 8 Wat is de taak van de rode bloedcellen?
- 9 Wat is een lymfoom?
- 10 What is the study of the hematologic system?
- 11 What makes up the haematological system of the body?
- 12 How are B and T cells involved in the hematologic system?
Wat betekent hematologisch?
Hematologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van ziektebeelden die ontstaan door erfelijke of verworven aandoeningen van het bloed, de bloedvormende organen (zoals het beenmerg), het afweersysteem (zoals lymfeklieren) en de bloedstolling.
Wat zijn hematologische aandoeningen?
Onder een hematologische aandoening verstaan we een ziekte van het beenmerg, bloed (‘hema’ is het Griekse woord voor bloed) of de lymfeklieren. Hier geven we informatie over de hematologische aandoening en de bijbehorende behandeling.
Waarom naar een hematoloog?
Hematologen behandelen kwaadaardige ziekten van het bloed. Hieronder vallen met name leukemie en lymfklierkanker. Ook voor trombose, afwijkingen in de bloedstolling, ziektes van het beenmerg of bepaalde vormen van bloedarmoede verwijst je huisarts je mogelijk door naar de polikliniek hematologie.
Welk deelgebied van de Hematologie houdt zich bezig met het bekijken van bloedcellen?
Het is een specialisatie binnen de interne geneeskunde: hematologen hebben na de opleiding tot basisarts een specialisatie tot hematoloog gedaan. Hematologisch onderzoek richt zich met name op de cellen in bloed, beenmerg en de lymfklieren.
Wat doet een bloedspecialist?
Een hematoloog houdt zich bezig met het bestuderen, de diagnose en de behandeling van afwijkingen van het bloed en de bloedvormende weefsels.
Wat is hematologisch bloedonderzoek?
Bij hematologisch bloedonderzoek kijken we naar het aantal en de vorm van de verschillende typen bloedcellen en de hoeveelheid hemoglobine (een eiwit dat zuurstof transporteert) in het bloed. Bij klinisch chemisch onderzoek kijken we welke (afval)stoffen u in uw bloed hebt.
Wat zijn kwaadaardige aandoeningen?
Het gemeenschappelijke kenmerk van kwaadaardige aandoeningen is een ongeremde en onbeheersbare celdeling. Daarnaast bestaan veel verschillen tussen de diverse vormen van kanker. Bij de behandeling zijn er naast de vele verschillen ook gemeenschappelijke elementen te noemen.
Wat valt onder hematologische maligniteit?
De hematoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met diverse kwaadaardige aandoeningen van het bloed en bloedvormend weefsel. Voorbeelden van kwaadaardige ziektes zijn chronische en acute leukemieën en maligniteiten van de lymfklieren, zoals de ziekte van Hodgkin en het non-Hodgkinlymfoom.
Wat doe je bij een hematoloog?
De hematologie houdt zich bezig met het bestuderen, de diagnose en de behandeling van afwijkingen van het bloed en de bloedvormende weefsels. De bloedvormende weefsels zijn: beenmerg, milt, thymus/zwezerik en de lymfeklieren. De hematologie is een specialisatie binnen de interne geneeskunde.
Hoe word je hematoloog?
HET OPLEIDINGSPROGRAMMA De opleiding bestaat uit zes verschillende stages. Elke stage duurt 4-8 maanden, maar kan onder bijzondere omstandigheden één of twee maanden korter of langer zijn. De opleiding bestaat uit de stages klinische zorg, consultvoering, benigne hematologie en de supervisiestage.
Waarom prikken op leukocyten?
We meten de hoeveelheid witte bloedcellen in uw bloed. Uw huisarts zal dit bloedonderzoek vooral aanvragen voor u, wanneer hij/zij een infectie vermoedt. Ook bij een bloedonderzoek naar algemene klachten worden de witte bloedcellen onderzocht.
Wat is de taak van de rode bloedcellen?
Rode bloedcellen functie Rode bloedcellen bevatten heel veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide kan binden. Hierdoor zijn erytrocyten in staat zuurstof van de longen naar de weefsel te brengen en koolstofdioxide af te voeren.
Wat is een lymfoom?
Lymfoom betekent gezwel van het lymfestelsel. Een lymfoom is een vorm van kanker. Een (Non-) Hodgkin lymfoom dus ook. Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten.
Wat is een hematologisch onderzoek?
Bij hematologisch onderzoek wordt gekeken of er voldoende van de verschillende cellen in het bloed aanwezig zijn en of het bloed voldoende hemoglobine (een stof in rode bloedcellen die belangrijk is om zuurstof door het lichaam te vervoeren) bevat.
Wat is oncologie en hematologie?
Oncologie en Hematologie zijn deelspecialismen binnen de Interne Geneeskunde. Hematologie bestudeert, diagnosticeert en behandelt goedaardige afwijkingen van het bloed en bloedvormende weefsels en kanker. Oncologie richt zich op de diagnosestelling en medicamenteuze behandeling van patiënten met overige soorten kanker.
What is the study of the hematologic system?
Hematology is the study of blood. and all its components. This is the principal system by which nutrients, elements, and more are carried to tissues. While the Respiratory system gives oxygen and takes carbon dioxide to the erythrocytes, then the erythrocytes carry blood to all tissues, and supply what they carry, and carry away wastes.
What makes up the haematological system of the body?
The haematological system, but made incredibly easy. The haematological system consists of the blood and bone marrow. Blood delivers oxygen and nutrients to all tissues, removes wastes, and transports gases, blood cells, immune cells, antibodies and hormones throughout the body.
How are B and T cells involved in the hematologic system?
Hematologic System. B Cells release antibodies and assist T Cell activation. T Cells can be regulatory, which cause the body to return to normal after an inflammatory response, they can activate and regulate B and T Cells, or they can attack virus infected or cancer cells. Natural killer cells attack virus infected and tumor cells as well.