Inhoudsopgave
Welke vormen van discriminatie zijn er?
Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst.
Welke vormen van discriminatie komen het meeste voor?
De meest voorkomende zijn:
- huidskleur of afkomst.
- geslacht (man/vrouw)
- seksuele gerichtheid (homoseksueel/heteroseksueel)
- leeftijd.
- godsdienst.
- handicap.
Hoe herken je discriminatie?
Discriminatie door werkgevers Onderscheid maken tussen werknemers is niet in alle gevallen onterecht. Maar zodra iemand geweigerd wordt vanwege kenmerken die geen verband houden met de functie, spreken we van discriminatie. Discriminatie door werkgevers komt niet alleen voor bij sollicitatieprocedures.
Wat is discriminatie artikel?
In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. Verder staat in artikel 1 dat discriminatie, op welke grond dan ook, is verboden. Ook aanzetten tot haat of discriminatie is verboden. Lees meer hierover op de pagina Wat is discriminatie.
Hoe kom je tot discriminatie?
Mensen met een andere godsdienst, seksuele oriëntatie of huidkleur kunnen als een bedreiging worden gezien, of als concurrentie bij het vinden van werk of een woning. Angst voor het onbekende en een gevoel van onveiligheid zijn dan ook belangrijke oorzaken van discriminatie.
Wie wordt het meest gediscrimineerd?
Kwart is gediscrimineerd Vooral Nederlanders van Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst ervaren geregeld discriminatie, ook vanuit de politie. Zo’n 30 procent zegt dat de politie hen meer in de gaten houdt dan anderen, veel meer dan het gemiddelde van 3 procent in het onderzoek.
Hoe kun je discriminatie tegengaan?
Do’s
- Confronteer welwillende mensen met hun eigen vooroordelen.
- Geef ruimte om te leren en fouten te maken.
- Werk met rolmodellen.
- Mensen met status of gezag zich laten uitspreken tegen discriminatie.
- Zet film of theater in met ervaringsverhalen in.
- Stimuleer samenwerking aan een gezamenlijke opdracht.
Wat zijn de oorzaken van het probleem discriminatie?
Welke afkomst wordt het meest gediscrimineerd?
Is discriminatie strafbaar?
In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. Verder staat in artikel 1 dat discriminatie, op welke grond dan ook, is verboden. Ook aanzetten tot haat of discriminatie is verboden. Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt tussen mensen.
Waar komt de meeste discriminatie voor?
In 2018 werd, net als voorgaande jaren, discriminatie op grond van herkomst het vaakst geregistreerd. Bij de politie kwamen daarna de gronden seksuele gerichtheid en antisemitisme het meest voor.