Wat is het verhaal achter de Nachtwacht?

Wat is het verhaal achter de Nachtwacht?

De Nachtwacht is een portret van een groep schutters uit de 17e eeuw. In die tijd waren de schutters een groep mannen die vrijwillig hielpen om Amsterdam veilig te houden. Wanneer er onrust was in de stad, werden zij opgeroepen om de orde te handhaven. Een soort van vrijwillige politie dus.

Waarom heet het schilderij De Nachtwacht?

De Nachtwacht is de bijnaam van dit schilderij, wat eigenlijk Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq heet, naar de personen die hier op afgebeeld staan. De schutters was een soort vrijwillige politie van burgers in het Amsterdam van de gouden eeuw.

Waar is De Nachtwacht gevonden?

Beluister (info) De Nachtwacht

De Nachtwacht De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren
Afmetingen (huidig) 379,5 × 453,5 cm
Museum Rijksmuseum
Locatie Amsterdam
Portaal Kunst & Cultuur

Welk dier op Nachtwacht?

Zo belandde hondje Saar uit Heeze in de Nachtwacht van Rembrandt.

Is de Nachtwacht figuratief of abstract?

Het schilderij voldoet aan de definitie van de schilderkunst. Rembrandt heeft op zeer realistische wijze de schutters ( de soldaten die de stad verdedigden ) schilderde. Rembrandt beperkte zich niet tot één techniek. Sommige onderdelen zijn egaal en glad uitgewerkt, doordat hij in dunne laagjes schilderde.

Wie is de maker van de Nachtwacht?

Rembrandt van Rijn
The Night Watch/Artists
De Nachtwacht, Rembrandt van Rijn, 1642. Rembrandts beroemdste en grootste schilderij werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was een van de drie hoofdkwartieren van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad.

Hoe schilderde Rembrandt De Nachtwacht?

De schutters stellen zich op. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de voorgrond. Zij is de mascotte van de schutters. De naam Nachtwacht is pas veel later ontstaan, toen men dacht dat het om een nachtelijk tafereel ging.

Waar staat Rembrandt zelf op de Nachtwacht?

Rembrandt staat zelf ook op het schilderij hij staat namelijk een beetje links in het midden van boven tussen een man met een hoed en met een helm, je ziet daar een oog dat is zijn oog. Rembrandt van Rijn heeft 3 jaar aan De Nachtwacht gewerkt, namelijk van 1639 tot 1642.

Wie heeft de Nachtwacht beschadigd?

De Nachtwacht werd driemaal in zijn geschiedenis zwaar beschadigd door vandalen: op 13 januari 1911 bewerkt met een schoenmakersmes; op 14 september 1975 bewerkt met een gekarteld tafelmes door de werkloze W. de Rijk, die later zelfmoord pleegde; op 9 april 1990 bespoten met zoutzuur.

Waar leefde Rembrandt van Rijn?

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren, als het op een na jongste kind van Harmen Gerritsz van Rijn (1567/68-1630) en Neeltgen Willemsdr. van Zuytbrouck (ca. 1568-1630). Zijn vader was molenaar.

Welke kunststroming is de Nachtwacht?

Barok
Gouden Eeuw
The Night Watch/Periods

Is de Nachtwacht figuratief?

Rembrandt van Rijn, Nachtwacht 1642. Rijksmuseum. De Nachtwacht is niet de originele naam, die is: “Het Uitrukken van de Compagnie van Frans Banning Cocq”. De Nachtwacht is een figuratief werk, want het verwijst naar de realiteit.

Wat is het ontstaan van de Nachtwacht?

Het ontstaan van de Nachtwacht. De Nachtwacht heeft tijdens de meer dan drie eeuwen dat hij bestaat veel te verduren gehad. Het schilderij is in 1642 geschilderd door Rembrandt van Rijn.

Wat is de Nachtwacht schilderij?

De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Het schilderij was Rembrandts bijdrage aan een project van zeven werken, zes schuttersstukken en een portret van de doelheren van de kloveniersschutters, besteld door het Amsterdamse schuttersgilde voor de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen.

Wanneer komt de bijnaam De Nachtwacht voor?

De bijnaam De Nachtwacht komt voor het eerst voor in een document uit 1797. In een ordonnantie uit 1650 die door Banninck Cocq is ondertekend, wordt van een dagwacht en een nachtwacht gesproken, waarmee het betrekken van de wacht door de schutters bedoeld wordt.

Is de Nachtwacht een schuttersstuk?

De Nachtwacht is echter niet een typisch schuttersstuk. Het klassieke schuttersstuk doet meer denken aan een groepsfoto want de schutters zitten hier met z’n allen rond een maaltijd aan tafel. Op de Nachtwacht is de schutterscompagnie theatraler afgebeeld. Ook is de voorstelling mysterieuzer.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven