Inhoudsopgave
- 1 Is er een verschil in opzeggingstermijn voor arbeiders en bedienden?
- 2 Hoe lang moet ik opzeg doen?
- 3 Wat is het eenheidsstatuut?
- 4 Wat is het verschil tussen arbeider en bediende?
- 5 Is uitwerken verplicht?
- 6 Kan ik ontslag nemen zonder opzegtermijn?
- 7 Wat vermelden op ontslagbrief?
- 8 Heb ik recht op Sollicitatieverlof?
- 9 Wat is een opzegtermijn?
- 10 Wanneer kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen?
Is er een verschil in opzeggingstermijn voor arbeiders en bedienden?
Volgens minister van Werk Monica De Coninck is het onderscheid tussen arbeiders en bedienden afgeschaft. Er komt een eengemaakte opzegtermijn en de zogenaamde carenzdag wordt onder voorwaarden afgeschaft.
Hoe lang moet ik opzeg doen?
Uw opzegtermijn mag niet langer zijn dan 6 maanden. Is uw opzegtermijn langer dan 1 maand? Dan moet die van uw werkgever 2 keer zo lang zijn. Stel: u spreekt een opzegtermijn af van 5 maanden.
Wat als je je opzegtermijn niet doet?
Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
Wat is het eenheidsstatuut?
Op 31 december 2013 verscheen het zogenaamde eenheidsstatuut in het Belgisch Staatsblad. En sindsdien gelden de volgende maatregelen: arbeiders en bedienden krijgen dezelfde regels voor de berekening van de opzeggingstermijn. de carensdag en proefperiode zijn afgeschaft.
Wat is het verschil tussen arbeider en bediende?
Arbeider vs. bediende. Een arbeider is een medewerker die voornamelijk met zijn handen werkt en een bediende is een medewerker die voornamelijk met zijn hoofd werkt. In de praktijk is dit onderscheid vaak vaag, maar het is van belang dat je je arbeidsovereenkomst voorziet van het juiste statuut.
Hoeveel opzeg moet je doen als arbeider?
Je bent arbeider
- 14 dagen indien je niet meer dan 20 jaar anciënniteit hebt;
- 28 dagen als je meer dan 20 jaar anciënniteit in de onderneming hebt.
Is uitwerken verplicht?
Als er geen tussentijdse opzegmogelijkheid in uw contract is opgenomen bent u verplicht uit te werken tot de einddatum van het contract. Indien u het dienstverband toch tussentijds beëindigd, heeft de werkgever recht op vergoeding van de schade.
Kan ik ontslag nemen zonder opzegtermijn?
Normaal gesproken, moet je nadat je jouw ontslag hebt genomen nog enkele dagen of weken – afhankelijk van de wet of je arbeidscontract – blijven doorwerken totdat de opzegtermijn is verstreken. Wil je echter per direct ontslag nemen, is het nodig om een ontslagbrief zonder opzegtermijn te schrijven.
Wat gebeurt er als je onwettig afwezig bent op werk?
De werkgever kan het loon inhouden van de werknemer die onwettig afwezig is. Wanneer hierover twijfel bestaat, neemt de werkgever een ernstig risico: de niet-betaling van het loon wordt dan beschouwd als een misdrijf. Bovendien kan dit een ontslag om dringende reden in hoofde van de werkgever rechtvaardigen.
Wat vermelden op ontslagbrief?
Volgende gegevens vermeld je zeker in je ontslagbrief:
- je naam en adresgegevens.
- de datum waarop je de brief overhandigt of verstuurt.
- het feit dat je ontslag wilt nemen en dus de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen.
- het volledige adres van het bedrijf.
- de datum waarop de opzegtermijn ingaat.
Heb ik recht op Sollicitatieverlof?
Als u ontslagen bent of zelf uw ontslag hebt ingediend, hebt u tijdens uw opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat u, met behoud van uw loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of op sollicitatiegesprek te gaan.
Wat is de opzeggingstermijn van een arbeider?
Opzeggingstermijn arbeider. Sinds 1 januari 2014 werden er nieuwe opzeggingstermijnen in het leven geroepen. Zowel voor arbeiders als bedienden worden de termijnen voortaan in weken berekend. Werknemers die reeds in dienst waren voor 1 januari 2014 vallen onder een overgangsregeling. Opzegging door werknemer na 1 januari 2014.
Wat is een opzegtermijn?
Wel is er een termijn op geplakt, afhankelijk van de duur van je opzegtermijn: Opzeg van minder dan 26 weken: je mag 1 volle dag of 2 halve dagen per week afwezig zijn Opzeg van meer dan 26 weken: in de laatste 26 weken kan je je sollicitatieverlof van 1 volle of 2 halve dagen per week opnemen
Wanneer kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen?
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
Wanneer is de opzegtermijn langer dan 26 weken?
Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever om ten einde te lopen de 1ste dag van de maand na die waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (d.i. 65 jaar), kan de opzegtermijn niet langer zijn dan 26 weken. In België werk je in een sector, ook wel paritair comité genoemd.