Wat is de essentie van vrijmetselarij?

Wat is de essentie van vrijmetselarij?

De vrijmetselarij of (franc-)maçonnerie is een internationaal verbreid en regionaal gestructureerd genootschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. De leden worden vrijmetselaren (vrijmetselaars) (Engels: freemasons) of maçons genoemd.

Wat zegt de Bijbel over vrijmetselarij?

Reacties. De vrijmetselaren zien de Bijbel als een boek waarin universele gedachten zijn verwoord die gelden voor alle tijden en die tot steun kunnen zijn bij het zoeken van een weg naar een bepaalde levenshouding.

Welke symboliek gebruikt de vrijmetselarij?

De meest bekende zijn de passer en winkelhaak. Samen vormen zij het symbool voor de gehele vrijmetselarij als broederschap. Zij kunnen worden geïnterpreteerd als de symbolen van Matigheid en Rechtvaardigheid. Maar ook de Gouden Hamer of de ‘Moker des Gezags’ is hier te bewonderen.

Hoe lang bestaat de vrijmetselarij?

Vrijmetselarij in Nederland De eerste sporen van vrijmetselaars in Nederland vinden we rond 1730. De eerste vrijmetselaarsloge in Nederland werd op 19 november 1734 opgericht in Den Haag, onder de naam “Loge du Grand-Maître des Provinces Unies et du ressort de la Généralité” opgericht.

Hoe word je lid van de loge?

Lid worden van de orde. Benader de loge bij je in de buurt. De makkelijkste manier om het initiatieproces op gang te brengen is om de Vrijmetselaarsloge bij je in de buurt te contacteren, een loge in de regio of provincie waar je woont. Het nummer staat meestal in het telefoonboek.

Wat betekend loge?

logé Het begrip logé heeft 2 verschillende betekenissen: 1) iemand die ergens logeert. iemand die bij een ander thuis de nacht doorbrengt; iemand die bij een ander blijft slapen; gast die bij iemand blijft slapen; gast die bij iemand logeert; logerende gast. 2) iemand die ergens tijdelijk verblijft.

Hoe kom je bij de vrijmetselarij?

Om een vrijmetselaar te worden moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent een man, als het om de mannenorde gaat; een vrouw als het om de vrouwenorde gaat. Er zijn ook gemengde orden. Je hebt een goede reputatie en je wordt aanbevolen door mensen om je heen.

Wat is de eerste vrijmetselaarsloge in Nederland?

De eerste vrijmetselaarsloge in Nederland dateert van 1734 en is gesticht door Vincent la Chapelle. De loge noemde zich Loge du Grand-Maître des Provinces Unies et du Ressort de la Généralité. Na een wijziging van naam in 1749 naar L’Union en een fusie met loge La Royale ontstond loge L’Union Royale.

Wat zijn de leden van de vrijmetselarij?

De leden worden vrijmetselaren (vrijmetselaars) (Engels: freemasons) of maçons genoemd. De vermoedelijke afkomst van deze benaming komt van het Franse woord frère-maçons (letterlijk: broeder-bouwer), wat in de Anglo-Saksische vrijmetselarij verbasterd werd tot freemason.

Wat is de eerste vrijmetselarij in Nederland?

Vrijmetselarij in Nederland. De eerste vrijmetselaarsloge in Nederland dateert van 1734 en is gesticht door Vincent la Chapelle. De loge noemde zich Loge du Grand-Maître des Provinces Unies et du Ressort de la Généralité. Na een wijziging van naam in 1749 naar L’Union en een fusie met loge La Royale ontstond loge L’Union Royale.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven