Hoe gaat een curator te werk?

Hoe gaat een curator te werk?

De voornaamste taak van de curator is het liquideren (afwikkelen) van de onderneming en het verzamelen van zoveel mogelijk geld waarmee (een deel van) de vorderingen van de schuldeisers kunnen worden voldaan. Om actief te verzamelen, zal de curator de inventaris en voorraden van de onderneming verkopen.

Wat betekent het als je failliet verklaard wordt?

Als u schulden heeft bij verschillende schuldeisers kan de rechtbank u failliet verklaren. Als dit gebeurt, mag u zelf niet meer beslissen over uw geld en uw bezittingen. De rechter benoemt daarvoor een curator.

Welke rol speelt een curator bij een faillissement?

De curator (meestal een advocaat) wordt door de rechtbank aangewezen op het moment dat een bedrijf failliet wordt verklaard. De curator moet ervoor zorgen dat het faillissement goed verloopt. En dat de schuldeisers zoveel mogelijk krijgen waar ze recht op hebben.

Wat is de functie van een curator?

De positie van de curator lijkt veel op die van ouders of voogd. De curator is de wettelijk vertegenwoordiger van de betrokkene. De curator neemt beslissingen over geld en goederen (financiële zaken). En over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene (persoonlijke verzorging).

Hoe snel komt een curator?

Wanneer komt een curator langs? In Nederland worden faillissementen doorgaans uitgesproken op dinsdag. Dezelfde dag wordt een curator aangesteld door de rechtbank. Vaak volgt direct een inventarisatie van de failliete boedel door de curator bij faillissement.

Kan een natuurlijk persoon failliet verklaard worden?

Bij faillissementen denkt men al gauw aan een rechtspersoon die failliet is. Een besloten vennootschap, een naamloze vennootschap of een stichting bijvoorbeeld. Maar ook natuurlijke personen, ‘mensen van vlees en bloed’, kunnen failliet gaan.

Wat gebeurt er met je vermogen als je als ondernemer failliet gaat?

Bij een faillissement wordt er beslag gelegd op het hele vermogen. In een bv, nv, coöperatie, vereniging of stichting is dat in principe het bedrijfsvermogen, tenzij u onbehoorlijk bestuur kan worden verweten. In dat geval loopt u als bestuurder het risico dat ook uw privévermogen wordt aangesproken.

Waar vind ik informatie over faillissementen?

Wilt u weten of een bedrijf failliet is? Dat kunt u opzoeken in het Centraal Insolventieregister (CIR). Dat is een openbaar register van rechtbanken….De gegevens gaan over:

  • faillissementen;
  • uitstel (surseance) van betaling;
  • wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Wat doet een bewindvoerder bij het overlijden?

Door het overlijden van de betrokkene eindigt het bewind en daarmee de taak van de bewindvoerder. De bewindvoerder moet binnen vier maanden na het overlijden van betrokkene eindrekening en -verantwoording afleggen over zijn beheer aan de erfgenamen of aan de executeur die belast is met het beheer over de nalatenschap.

Wat is de rol van een bewindvoerder?

Geldzaken regelen en administratie doen

  • U controleert of de betrokkene zijn inkomsten ontvangt, zoals loon, pensioen, toeslagen, uitkeringen.
  • U betaalt de rekeningen.
  • U keert leefgeld uit aan de betrokkene voor zijn dagelijkse uitgaven.
  • U doet belastingaangifte.
  • U vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan.

Hoe kom ik van de curator af?

Curatele stopt alleen vanzelf bij tijdelijke curatele, als de curatele overgaat in mentorschap en/of bewind of als de betrokkene overlijdt. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de rechter vragen de curatele te stoppen. De rechter kan dit ook zelf aan de curator en de betrokkene voorstellen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven