Welke niveaus zijn er in het voortgezet onderwijs?

Welke niveaus zijn er in het voortgezet onderwijs?

Het niveau waarmee kinderen instromen in het voortgezet onderwijs is afhankelijk van het schooladvies van de basisschool. Het voortgezet onderwijs kent vier niveaus: vmbo, havo, vwo en praktijkonderwijs.

Wat is het laagste niveau?

Het laagste niveau is praktijkonderwijs. Dit is bedoeld voor kinderen met een IQ onder de 80. Er staat voor dit onderwijs niet een bepaald aantal jaren.

Wat voor niveau is vwo?

Havo en vwo Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt vijf jaar, vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt zes jaar. De eerste drie jaar volgen kinderen hier een breed pakket aan vakken, zoals wiskunde, aardrijkskunde, biologie, Engels en Nederlands.

Welke niveaus bestaan er?

Deze niveaus bepalen dan ook welk onderwijs (academisch of beroeps) je kind hierna zal volgen.

  • Onder- en bovenbouw middelbare school.
  • Praktijkonderwijs.
  • Basisberoepsgerichte leerweg (bb)
  • Kaderberoepsgerichte leerweg (kb)
  • Gemengde leerweg (gl)
  • Theoretische leerweg (tl)
  • Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)

Welke niveaus zijn er in Nederland?

vwo (voortgezet wetenschappelijk onderwijs) havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) vmbo (voorbereidend middelbaar onderwijs)…Binnen het vmbo bestaat een eigen onderverdeling:

  • theoretische leerweg.
  • gemengde leerweg.
  • kaderberoepsgerichte leerweg.
  • basisberoepsgerichte leerweg.

Wat is het gemiddelde niveau op de middelbare school?

In Nederland heeft bijna 40 procent van de 15- tot 75-jarigen een havo- of vwo-diploma of een afgeronde mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4. Deze groep middelbaaropgeleiden is al jaren de grootste groep en blijft door de jaren heen in omvang vrij stabiel.

Wat voor niveau is TL?

Vmbo-tl, de theoretische leerweg (mavo); Deze leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan een leerling naar een mbo niveau 3 of mbo niveau 4 opleiding. Vanuit vmbo-tl kunnen leerlingen, met het juiste vakkenpakket doorstromen naar het havo.

Wat is de hoogste niveau in Nederland?

Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo) of universiteit. Hbo-studenten kunnen een voltijd hbo-opleiding van vier jaar afsluiten met de graad van bachelor. Wo-studenten kunnen deze graad na minimaal drie jaar behalen.

Welk niveau is de mavo?

De opleiding duurde vier jaar en was bedoeld voor leerlingen van 12 tot 16 jaar. De mavo bereidt op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) voor en omvat mede algemene vorming. De opleiding heeft een onderbouw en een bovenbouw.

Wat voor advies krijgt mijn kind?

In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies. Dit advies bepaalt op welk niveau een leerling zich mag inschrijven op een school voor voortgezet onderwijs….Schooladvies: enkel en dubbeladvies.

Pro Praktijkonderwijs
Vmbo-gl Gemengde leerweg
Vmbo-t Theoretisch
Havo Hoger algemeen voortgezet onderwijs

Is vwo het hoogst?

Niveau van voortgezet onderwijs, naast hoger algemeen vormend onderwijs (havo) en voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Het vwo vormt het hoogste niveau in het voortgezet onderwijs. De leerlingen volgen eerst samen met de havoleerlingen een driejarig gemeenschappelijk programma, de basisvorming.

Hoeveel hoogopgeleiden in Nederland?

In 2010 had ruim 20% van de bevolking van 25-64 jaar een hbo-diploma en bijna 12% een universitaire graad (samen ruim 32%). Het percentage hogeropgeleiden is sindsdien met bijna 8 procentpunten gestegen: in 2019 had ruim 24% een hbo- en ruim 15% een wo-diploma (samen meer dan 40%).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven