Hoeveel Belgen zaten in het verzet?

Hoeveel Belgen zaten in het verzet?

Tussen 1.200 en 1.400 weerstanders nemen deel, vooral Belgen, maar ook Fransen. Daarvan sneuvelen 70 Belgen en 20 Fransen. Deze cijfers zijn hoog maar niet overdreven. Ze tonen dat de verzetsgroepen omzichtig optreden, op enkele impulsieve acties na, en profiteren van hun goede kennis van het terrein en de bevolking.

Wat is het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er overal in Europa personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Ook in Nederland is er verzet. Het verzet, ook wel ‘de ondergrondse’ genoemd, saboteert het beleid van de bezetter door nazi’s en collaborateurs te doden en andere aanslagen te plegen.

Hoe zinvol was het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

Het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was niet altijd zinvol. Sabotage, liquidaties en stakingen hadden zelden het gewenste effect. Bovendien lokten ze represailles uit, die onschuldige burgers het leven kostten.

Wie zat er in het verzet?

Hoeveel mensen precies actief waren in het verzet tegen de Duitsers is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat zo’n 45.000 mensen in het georganiseerde verzet zaten, waarvan aan het eind van de oorlog nog zo’n 35.000 in leven waren. Zij werden door honderdduizenden anderen gesteund en geholpen.

Hoeveel collaborateurs?

Ongeveer 25.000 Nederlanders nemen tijdens de oorlog vrijwillig deel aan de Waffen-SS. Ze vechten met de Duitsers mee om het Derde Rijk uit te breiden, vooral aan het oostfront en in de Baltische Staten.

Hoe verzetten de Nederlanders zich tegen de Duitsers?

Vanaf het begin van de oorlog zetten veel communistische Nederlanders zich actief in voor het verzet. Ze verzamelen wapens en verspreiden illegale pamfletten. Al heel snel na de capitulatie blijkt dat de Duitse bezetters de nieuwsvoorziening sterk manipuleren.

Wat houdt het verzet in?

Verzet kwam in de Tweede Wereldoorlog voor in alle bezette landen. Dit varieerde van het lezen van verzetskranten tot het verbergen van neergestorte piloten of zelf gewapend in opstand komen tegen de bezetters. Het verzet wordt ook wel aangeduid als ‘de ondergrondse’.

Hoe communiceerde het verzet?

Het verzet in Frankrijk (en in andere West-Europese landen) communiceerde namelijk niet alleen via radio’s. Dezelfde route namen honderden bemanningsleden van neergehaalde geallieerde vliegtuigen die door verzetsmensen in Nederland, België en Frankrijk uit handen van de Duitsers waren gehouden.

Hoe was het Nederlandse verzet georganiseerd?

Er moest samen gewerkt worden met de bezetter, maar er werd wel veel nadruk gelegd op het Nederlandse karakter. Er was maar een kleine groep pro-nazi’s. Op de technische hogeschool in Delft en de Universiteit van Leiden werden stakingen georganiseerd vanwege het ontslag van Joodse hoogleraren.

Hoe noem je een verzetsactie?

Stakingen in bedrijven waren een specifiek wapen van het communistisch verzet; de communisten organiseerden veel stakingen waar andersgezinden zich dan vaak bij aansloten. De omvangrijkste stakingen waren: de studentenstakingen van 1940.

Hoeveel Nederlanders collaboreerden?

Ongeveer 25.000 Nederlanders nemen tijdens de oorlog vrijwillig deel aan de Waffen-SS.

Welke soorten collaboratie zijn er?

Vormen van collaboratie

  • Het tekenen van een loyaliteitsverklaring;
  • Het verklikken van onderduikers of verzetsactiviteiten, al dan niet tegen betaling;
  • Het meewerken in een meer of minder invloedrijke positie (staatssecretaris, burgemeester, politieman) aan maatregelen van de vijand;

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven