Inhoudsopgave
Waarom ben ik zo angstig?
Vaak bang zijn noemen we angstklachten. Zulke klachten zijn ook normaal als u in uw leven met moeilijke situaties of problemen te maken krijgt. Bijvoorbeeld problemen in uw relatie, problemen met uw kinderen, op het werk of met uw gezondheid. Angstklachten komen veel voor.
Hoe kan je je angst overwinnen?
Deze tips helpen je om je angst te overwinnen.
- Tip 1: Zoek het gevaar juist op. Angstige situaties vermijd je het liefst.
- Tip 2: Noteer; waar ben je bang voor? Om angst te lijft te gaan is het goed om te weten wat je bang maakt.
- Tip 3: Doe ontspanningsoefeningen.
- Tip 4: Schakel hulp in.
Kan een angststoornis vanzelf over gaan?
Gemiddeld krijgen mensen rond hun twintigste de eerste klachten. Maar ze kunnen ook eerder of later ontstaan. Vrouwen hebben vaker last dan mannen. De gegeneraliseerde angststoornis kan langdurig bestaan en gaat meestal niet vanzelf over.
Hoe weet je dat je een angststoornis hebt?
Er zijn verschillende soorten angststoornissen, zoals paniekstoornis, dwangstoornis en straatvrees (agorafobie). Er zijn ook verschillende symptomen die kunnen wijzen op een angststoornis, onder andere bange voorgevoelens en/of bezorgheid, angst om de controle te verliezen, hyperventilatie en hartkloppingen.
Welke factoren veroorzaken een angststoornis?
Psychische factoren Beangstigende, stressvolle of vernederende gebeurtenissen maken het risico op een angststoornis groter. Bijvoorbeeld seksueel misbruik of het verlies van iets of iemand. Ook een onveilige opvoeding, verwaarlozing of mishandeling, kan het risico op een angststoornis groter maken.
Hoe wordt de diagnose angststoornis gesteld?
Een psycholoog kan vervolgens bepalen of je te maken hebt met een angststoornis. Om dit vast te stellen, wordt tijdens de intakefase onderzoek gedaan o.a. in de vorm van een vragenlijst om de mate van angst en de vorm van de angststoornis te bepalen.
Hoe word ik mijn angst de baas?
Zo blijf je angst de baas
- Laat die paniek maar komen. Negen van de tien keer ben je tijdens een angstaanval alleen maar bezig met het onderdrukken ervan.
- Bedenk een worst-case scenario. Wat kan er nou helemaal gebeuren in die trein?
- Zoek afleiding.
- Beloon jezelf.
- Luister naar je gedachten.
Is een angststoornis een ziekte?
Iemand met een angststoornis is extreem bang voor sommige situaties. De angst kan zo groot worden dat het kan zorgen voor een paniekaanval. Er zijn verschillende soorten angststoornissen.
Kan je gek worden van angst?
Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook kun je het gevoel krijgen los van jezelf te staan. Je krijgt klachten zoals hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst en een gevoel van ademnood of verstikking.