Wie is bevoegd om een aangifte op te nemen?

Wie is bevoegd om een aangifte op te nemen?

Iedereen die kennis draagt van een strafbaar feit heeft het recht daar aangifte van te doen, of hij daar nu het slachtoffer van was of niet; opsporingsbeambten zijn verplicht de aangifte op te nemen. Het maakt daarbij niet uit of de aangifte schriftelijk of mondeling wordt gedaan.

Wat zijn de gevolgen van aangifte?

Door aangifte te doen laat u de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heeft u meer kans op schadevergoeding als u aangifte doet.

Wie mag een aangifte opnemen?

In het Wetboek van Strafvordering is in art. 161 bepaald dat ‘een ieder die kennis draagt van een begaan strafbaar feit bevoegd is daarvan aangifte of klachte te doen’. Een aangifte is een kennisgeving aan de daartoe bevoegde instanties dat er een strafbaar feit is gepleegd.

Welke misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar?

De Aanwijzing huiselijk geweld en kindermishandeling gaat zelfs nog een stap verder. Als sprake is van een ernstige bedreiging van de geestelijke en/óf lichamelijke integriteit van het slachtoffer, is de officier van justitie zelfs verplicht te overwegen ambtshalve vervolging in te stellen.

Is de politie verplicht om een aangifte op te nemen?

U heeft het recht om aangifte te doen als u slachtoffer bent van een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heeft u het recht om aangifte te doen. De politie is verplicht uw aangifte op te nemen.

Wie kan aangifte doen van een misdrijf?

Als slachtoffer of getuige van een misdrijf kan je aangifte doen of klacht indienen bij de politie. Dit kan gebeuren op de plaats van de feiten als de politie aanwezig is of in een politiekantoor. Van een aantal feiten (fietsdiefstal, winkeldiefstal, beschadigingen,…) kan je ook online aangifte doen via Police On Web.

Wat gebeurt er als je aangifte doet van mishandeling?

Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor. …

Wat gebeurt er als je aangifte doet van bedreiging?

Mogelijke gevolgen van aangifte Op bedreiging staat een maximale gevangenisstraf van 2 jaar. In de meeste gevallen wordt er echter een geldboete opgelegd. Is iemand vaker veroordeeld voor bedreiging, dan volgt meestal een werkstraf.

Kan politie aangifte weigeren?

Hoewel de politie verplicht is om de aangifte op te nemen, zijn zij niet onder alle omstandigheden verplicht om in de aangebrachte zaak opsporingsactiviteiten te verrichten. Zij kunnen van (verdere) opsporingsactiviteiten afzien. De politie dient dit dan wel schriftelijk aan de aangever te melden.

Is er aangifte nodig om te vervolgen?

De meeste misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar. Dat wil zeggen dat de verdachte ook zonder dat er aangifte is gedaan vervolgd kan worden. Bij een klein aantal delicten kan het wel nodig zijn dat er aangifte gedaan wordt. Dat zijn zogenaamde klachtdelicten.

Wat zijn de Klachtdelicten?

Voorbeelden van klachtmisdrijven:

  • bepaalde gevallen van smaad (art 275 en 277 Sw)
  • laster en eerroof (art 450 Sw)
  • bepaalde gevallen van kraken (art 442/1 Sw)

Kan je anoniem aangifte doen?

Het is niet mogelijk om anoniem aangifte te doen. U kunt wel een misdaad anoniem melden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven