Inhoudsopgave
Wat helpt tegen gordelroos?
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
Kun je vaker gordelroos krijgen?
Iemand die gordelroos heeft gehad, kan het opnieuw krijgen. Er is een inenting tegen gordelroos voor mensen van 60 jaar en ouder. Je kunt met je huisarts overleggen of deze inenting goed voor je zou zijn.
Waar heb je pijn bij gordelroos?
Patiënten met gordelroos hebben eenzijdige klachten in een beperkt huidgebied, waarvan de verzorgende zenuwknoop geïnfecteerd is met het virus. Dit kan op diverse plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komt het meeste voor op de romp. In het aangedane huidgebied ontstaan pijnklachten en een huiduitslag met blaasjes.
Wat kan ik doen tegen pijn van gordelroos?
In het kort
- Gordelroos kan pijn doen tot lang nadat de blaasjes verdwenen zijn.
- Raak de pijnlijke plek zo min mogelijk aan.
- Bij heftige gordelroospijn is het pijnmedicijn van eerste keus: amitriptyline.
- Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol , ibuprofen , diclofenac of naproxen minder goed of niet.
Is Zona pijnlijk?
In deze inactieve toestand zul je geen symptomen van het varicella zoster-virus ondervinden. Jaren later kan het virus als zona weer actief worden. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan zona zeer pijnlijk zijn.
Kun je dood gaan aan gordelroos?
Zenuwpijn kan aanhouden nadat de blaasjes zijn verdwenen, soms zelfs lange tijd. Mensen overlijden zelden als gevolg van gordelroos. De kans dat iemand in zijn leven gordelroos krijgt is 23 tot 30 procent. Het komt vooral voor bij volwassenen die ouder zijn dan 50 jaar.
Waarom is gordelroos besmettelijk?
Gordelroos is tot op zekere hoogte besmettelijk. Via het vocht uit de blaasjes kan het virus overgedragen worden op een ander persoon. Zorg er dus voor dat u niet met iemand in contact komt die gordelroos heeft en zelf geen lichamelijk contact maakt met anderen indien u het zelf hebt.
Hoe behandel ik een hevige gordelroos?
Hevige en pijnlijke gordelroos kan worden behandeld met een zenuwbehandeling via een injectie laag in de rug. Deze behandeling is gericht op vermindering van de zwelling in de zenuw, het bestrijden van acute pijn te bestrijden en te voorkomen dat er een blijvende zenuwontsteking ontstaat.
Wat is gordelroos zoster?
Gordelroos of herpes zoster is een virale infectie, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van bepaalde zenuwen: de sensorische ganglia. Dit gaat gepaard met rode huiduitslag en met vocht gevulde blaasjes. De klachten ontstaan in een scherp begrensd huidgebied aan één kant van het lichaam.
Hoe geneest je gordelroos?
Gordelroos geneest normaal gesproken spontaan. Behandeling richt zich op symptoombestrijding, zoals pijnbestrijding. Je kan paracetamol gebruiken en als dat onvoldoende soelaas biedt, kun je (na overleg met de huisarts) diclofenac, ibuprofen of naproxen gebruiken. Een therapie voor de blaasjes is ook mogelijk.