Waar leeft de grijze zeehond in Nederland?

Waar leeft de grijze zeehond in Nederland?

De Gewone zeehond kom je vooral tegen in de Waddenzee en de zuidkant van de Waddeneilanden, soms maken ze wel eens een uitstapje naar o.a. het IJsselmeer en rivieren. De Grijze Zeehond leeft vooral in de Noordzee en kun je tegenkomen aan de noordkant van de Waddeneilanden.

Waarom gaat het goed met de grijze zeehond?

De neusgaten zijn duidelijk gescheiden, in tegenstelling tot de gewone zeehond. De grijze zeehond wordt 165 tot 330 centimeter lang en 105 tot 350 kilogram zwaar. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner dan mannetjes. Dankzij een dikke speklaag is de grijze zeehond goed beschermd tegen het koude zeewater.

Hoe zwaar is een grijze zeehond?

De Grijze zeehond is groter dan de Gewone zeehond. De vrouwtjes worden ongeveer 2 meter lang en kunnen 200 kg wegen. De mannetjes kunnen tussen de 2,5 en 3 meter lang worden en 350 kg wegen. Een stuk groter dus dan de Gewone zeehond (Guide to marine mammals of the world, 2002).

Waar leeft de grijze zeehond?

In de Noordzee leven de meeste grijze zeehonden rond de Schotse eilanden en langs de Britse kust. Hier leeft ongeveer 40% van alle grijze zeehonden van de wereld en 95% van alle grijze zeehonden van Europa. In de hele Noordzee leefden in 1965 zo’n 30.000. Nu leven er zo’n 150.000 grijze zeehonden.

Hoe oud kan een grijze zeehond worden?

Tijdens de paartijd eten de mannetjes zes weken lang niets. Vrouwtjes zijn na 4 tot 5 jaar geslachtsrijp, mannetjes na 6 jaar. Mannetjes zullen echter meestal pas voor het eerst paren als ze 8 tot 10 jaar oud zijn. De grijze zeehond wordt gemiddeld 20-30 jaar oud.

Wat is het verschil tussen een gewone zeehond en een grijze zeehond?

Uiterlijke verschillen De verschillen in de vorm van de kop en het formaat vallen het meest op. Grijze zeehonden zijn een stuk groter dan gewone en hebben een vooruitstekende snuit. Gewone zeehonden hebben een korte snuit en zijn daardoor wat aandoenlijker om te zien.

Hoe zwaar is een zeehond?

60 kg
Harbor seal/Mass

Waar komen zeehonden voor in Nederland?

Beide soorten zeehonden komen vooral voor in gebieden waar het rustig is en niet te veel mensen komen. Ze komen in Nederland vooral voor in de Waddenzee en in Zeeland. De Grijze zeehond blijft het liefst aan de kust, de Gewone zeehond wordt af en toe wat verder landinwaarts gezien.

Wat is de officiele naam van de zeehond?

De gewone zeehond (Phoca vitulina) De gewone zeehond is een van de twee zeehondensoorten die aan de Belgische kust voorkomen. Het is een relatief kleine soort. De mannetjes kunnen 1,9 m lang worden en maximaal 120 kg wegen. De vrouwtjes zijn iets kleiner en worden ongeveer 1,7 m.

Hoe groot kan een grijze zeehond worden?

Grijze zeehonden zijn de grootste roofdieren die in de zuidelijke Noordzee leven. Volwassen mannetjes kunnen wel 3 meter lang worden. Ze hebben krachtige kaken en scherpe tanden. Meestal houden ze gewoon afstand van mensen, maar ze zijn niet schuw en wel leergierig en speels.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven