Inhoudsopgave
Waarom bloeit mijn akelei niet?
Al te vochtige grond of een plek in de wind zijn niet geschikt. Knip geregeld dode bloemen uit de planten, dan bloeien ze veel langer en komen er steeds meer bloemen aan. Laat wel een of meer uitgebloeide bloemen zitten als je wilt dat de akelei zich uitzaait.
Is akelei een vaste plant?
De akelei (Aquilegia) is een verrassende vaste plant met aantrekkelijke bloemen. Hoewel de plant eigenlijk maar een paar jaar meegaat, noemen we het toch vaste plant. Dat komt omdat de akelei zich uitzaait en op een andere plek weer terugkomt. Soms zelfs in een andere kleur.
Hoe moet je akelei zaaien?
Begin met zaaien van februari t/m april in een zaaibakje met goede stek/kweek aarde. Dun zaaien en bedekken met circa 0,5 cm stek/kweek grond. Lichtjes aandrukken en vochtig houden. De zaden het liefst wegzetten in een koele broei- of tuinkas.
Kun je akelei stekken?
Een makkelijkere vaste plant dan akelei bestaat haast niet. Het is een plant die zijn eigen gang gaat, want heb je hem in je tuin staan dan zal hij zichzelf makkelijk vermeerderen. Want dat wordt vaak geadviseerd om te zorgen dat de plant langer bloeit en geen energie verspilt aan het vormen van zaad.
Is de Akelei giftig?
Komt voor op vochtige plekken en bodems die rijk zijn aan kalk. De gehele plant is giftig, in het speciaal de zaden.
Kan Akelei twee keer bloeien?
Snoeien Akelei (Aquilegia). Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei eind juni af. Nieuwe, frisse blaadjes zullen dan weer snel verschijnen maar de plant zal echter niet voor een tweede keer bloemen produceren.
Is Akelei meerjarig?
Het is een winterharde, maar bladverliezende meerjarige plant, en kent ongeveer 120 varianten.
Is Delphinium een vaste plant?
De bladeren zijn groen en ongeveer 60 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 200 cm.
Waar Akelei planten?
De akelei aanplanten of zaaien kan het best gebeuren in het late najaar en het vroege voorjaar. De plant bloeit het mooist op een plek in volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. Hij verkiest een goed doorlatende bodem en is een makkelijke plant die ook zichzelf uitzaait.
Hoe ziet Akelei eruit?
Hoe ziet de Akelei eruit? De plant zelf ziet er niet heel spectaculair uit, maar de opvallende, geknikte bloemen met de vijf opvallend gepunte kroonblaadjes en de drielobbige bladeren maken dat dubbel en dwars goed. De bloeitijd is ongeveer van april tot juli.
Hoe akelei vermeerderen?
Akelei zaaien Wil je dat akelei zich uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemstengels staan totdat er zich zaaddozen gevormd hebben. Meestal in de maand juli zullen de zaaddozen openspringen. Het zwarte zaad zal zich dan spontaan verspreiden. Je kunt er ook voor kiezen om het zaad zelf te oogsten.
Is akelei eetbaar?
Akelei is niet eetbaar en bij gevolg giftig.